© ATV

SL16 - Beerschot gaat niet door: gouverneur vaardigt verbod uit wegens onrustige situatie in Luik

Het hing al even in de lucht, maar is intussen ook officieel: de wedstrijd tussen SL16 en Beerschot van dit weekend gaat niet door. De gouverneur van Luik, Hervé Jamar (MR), heeft een verbod uitgevaardigd omwille van de onrustige situatie in de omgeving. Onmiddellijke aanleiding daarvoor was de dood van een 30-jarige man na een politiecontrole in Oupeye van vorige week vrijdag. Wellicht wordt SL16-Beerschot op een latere datum gespeeld.

kofr

Het is voorlopig echter onduidelijk of de wedstrijd ook effectief op een latere datum zal moeten gespeeld worden. Ook een forfaitzege voor Beerschot behoort immers tot de mogelijkheden. Twee jaar geleden raakte Beerschot in een gelijkaardige zaak verwikkeld. Toevallig ook na een uitgestelde wedstrijd in Luik, toen tegen het A-elftal van Standard in eerste klasse. Beerschot eiste toen een forfaitzege, maar uiteindelijk draaide die zaak uit op een semantische discussie over wie het verbod om die wedstrijd te spelen had uitgevaardigd. Eerst leek dat de burgemeester van Luik te zijn, nadien werd de gouverneur van Luik naar voor geschoven als initiatiefnemer. Volgens artikel B7.37 van het reglement van de Royal Belgian Football Association (RBFA) leidt een verbod van een lokale overheid automatisch tot een forfaitnederlaag voor de thuisploeg. Maar wat is nu precies een lokale overheid? Een burgemeester? Een gouverneur? Niemand die het wist.

Zoals wel vaker draaide het uit op een onverklaarbare procedureslag. De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal oordeelde uiteindelijk dat de wedstrijd tóch gespeeld moest worden. De reden? De klacht van Beerschot werd onontvankelijk verklaard omdat de kalendermanager de zaak aanhangig had gemaakt. En niet Beerschot. Een procedurefout, zo bleek achteraf. Beerschot verloor uiteindelijk met 1-0 van Standard en degradeerde later dat seizoen naar de Challenger Pro League.

Afwachten wat het dit keer wordt. Bij Beerschot zijn ze ook nu niet te spreken over de gang van zaken. Maar het is nog niet duidelijk of de club opnieuw een juridisch gevecht wil aangaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners