Hevige onweersbuien veroorzaken overlast, crèche geëvacueerd in Zoutleeuw

Felle onweersbuien met een rist bliksemschichten en hevige regenval hebben vrijdagmorgen wateroverlast veroorzaakt in bijna heel het land. Vannacht wordt weer noodweer verwacht.

blg/red
Bron: belga

In Zoutleeuw in Vlaams-Brabant is een crèche geëvacueerd, omdat er water binnenliep. De 40 à 50 kinderen van het kinderdagverblijf in Zoutleeuw worden opgehaald door hun ouders. Ook in een school in de gemeente is water binnengedrongen. ‘We bekijken met de crisiscel de kritische punten in de gemeente en proberen het water zo veel mogelijk weg te pompen’, laat burgemeester Guy Dumst weten.

Ook vanuit Landen en Tienen komen oproepen bij de brandweer binnen vanwege de wateroverlast: het gaat vooral om ondergelopen kelders. De brandweerkorpsen van de hulpverleningszone Zuidwest Limburg kregen vrijdagochtend al meerdere tientallen oproepen te verwerken. Zo werden onder meer Gingelom, Sint-Truiden en Alken getroffen. Ook in Genk en Maasmechelen doken moeilijkheden op.

In Oost-Brabant startte de dag met hevige regen, hier en daar vergezeld van donder en bliksem. Op sommige plaatsen leidde dat tot wateroverlast. De oproepen die de brandweer binnenkreeg, gingen vooral over riooldeksels die in straten omhoog waren gekomen. Het merendeel van de oproepen kwam uit de regio Overijse.

Overlast in Wallonië

Ook verschillende plaatsen in Waals-Brabant zijn vrijdagvoormiddag getroffen door hevige regenval. De hulpdiensten zijn er overbevraagd. Brandweerlieden uit aangrenzende zones vallen hun collega’s bij en in Nijvel raakte een politievoertuig ondergedompeld op een ringweg die onder water staat.

Nijvel werd zwaar getroffen door het noodweer. Een deel van de zuidelijke ringweg (R24) werd afgesloten voor het verkeer en op de parking van het politiekantoor sloeg bliksem in. Personeel kon daardoor niet aan het werk op de site. In de gemeenten Heilissem, Incourt, Geldenaken, Orp-Jauche, Perwez en Ramillies staan kelders onder water. Bovendien zijn veel wegen versperd door takken en omgevallen bomen.

Sinds tien uur is ook het treinverkeer verstoord tussen Luttre en Nijvel, op de lijn Charleroi-Brussel. De sporen staan blank en het water heeft het seinsysteem verstoord. Spoornetbeheerder Infrabel kan nog niet voorspellen wanneer het verkeer zal worden hervat.

Ook andere delen van Wallonië kampen vrijdag met wateroverlast. De autoriteiten van Borgworm, in Luik, verdelen zandzakken. Die moeten verdere overstromingen tegengaan. Ook in het naburige Oreye staan talrijke wegen onder water.

Gisteravond trok ook al een onweer over de Westhoek. Er waren blikseminslagen in de streek rond Diksmuide en in Boezinge liepen enkele kelders en garages onder water. In de loop van vrijdagnamiddag zou het vanuit het westen droger moeten worden met meer opklaringen. Vannacht wordt opnieuw onweer verwacht.