Wateroverlast in Maasmechelen
Radio2

Hevige regenval zet straten blank in Limburg, wateroverlast het grootst in Zuid-Limburg

Ook Limburg heeft te kampen met wateroverlast door de hevige regenval. In het zuiden van de provincie, in Tongeren en Sint-Truiden, en in Maasmechelen is de overlast het grootst. Verschillende straten staan blank en de brandweer is volop bezig met het leegpompen van kelders. Ook het industrieterrein van Tongeren-Oost staat blank.

"Op dit ogenblik zijn er al 278 meldingen binnengekomen die te maken hebben met wateroverlast", zegt Bert Swijsen van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. "De grootste overlast bevindt zich in het zuiden van Limburg, in Tongeren en Sint-Truiden. Een aantal wegen staan onder water, er zijn kelders onder gelopen, en ook het industrieterrein Tongeren-Oost staat blank. We zijn nu nog met 14 ploegen bezig om alle oproepen af te werken. Ook in de avond zullen we nog interventies uitvoeren indien nodig."

Zo liep heel de garage van Fabiënne Verjans uit Tongeren onder. De oldtimer die erin stond, moest het ook ontgelden. "Meestal loopt het maar onder tot op kniehoogte, maar nu staan we tot aan m'n borst onder water. Ik schat 1 meter 10 centimeter hoog. We hebben de auto er nog uitgereden, maar het water steeg zo hoog dat hij op de oprit opnieuw onderliep. Binnen zijn de boiler, de verwarmingsketel en de diepvries ondergelopen. Alles is een beetje verloren. Ik weet nog niet wat ik moet doen." 

Wateroverlast in het centrum van Melveren, bij Sint-Truiden:

Rest van de provincie grotendeels gespaard

In andere delen van de provincie valt de overlast mee. "In de regio Oost-Limburg zijn tot nu toe slechts zes oproepen binnengekomen", aldus Katrien De Smedt van Hulpverleningszone Oost-Limburg. "Onder meer de Trichterweg in Zutendaal, de Vrankrijk in Bilzen, het pleintje op de Gasthuisstraat in Lanaken en een deel van de Mondeolaan in Genk staan blank. Er zijn ook twee ondergelopen kelders in de Beverstraat in Genk en op de Eisdenweg in Maasmechelen."

Het is dweilen met de kraan open, en dat elk jaar opnieuw
Nancy Vijgen uit Maasmechelen

Nancy Vijgen uit Maasmechelen probeerde zich met zandzakjes te wapenen tegen het water, maar tevergeefs. "Ze zijn er om de regen tegen te houden, maar het is rampzalig. Het komt toch binnen en het is dweilen met de kraan open. Zo is dat elk jaar hetzelfde." 

In Hasselt zijn tot nu toe een vijftal oproepen binnengekomen voor wateroverlast, meldt de brandweer. Onder meer in Diepenbeek en Alken zijn ook verschillende straten onder water gelopen. In het noorden van de provincie Limburg is tot nu toe geen wateroverlast gemeld, zegt Hulpverleningszone Noord-Limburg.

Buitenbeenpop

Op dit moment vindt in Leopoldsburg ook Buitenbeenpop plaats, een festival voor mensen met een beperking. De organisatie heeft beslist dat het evenement gewoon plaatsvindt zoals gepland. Er is een houten vloer en er zijn twee grote tenten om onder te schuilen. Om de hevige buien te trotseren worden er regenjassen uitgedeeld aan de bezoekers.

Wateroverlast Tongeren
Radio2
Wateroverlast Maasmechelen
Radio2
Wateroverlast Tongeren
Radio2

Meest gelezen