Mensen worden geëvacueerd in de provincie Punjab, Pakistan

Eén jaar na de zware overstromingen in Pakistan: "Vier miljoen kinderen hebben nog steeds humanitaire hulp nodig"

Een jaar na de zware overstromingen in Pakistan hebben nog altijd vier miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Dat zegt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Miljoenen kinderen zitten er zonder voedsel of drinkwater. Exact een jaar geleden riep het land de noodtoestand uit. Bij de overstromingen vielen meer dan 1.700 doden, onder wie ook 650 kinderen. Veel landen hadden steun beloofd, maar die is er volgens Unicef niet voldoende gekomen. Op dit moment zijn er opnieuw overstromingen in de provincie Punjab. 

"Kwetsbare kinderen in gebieden die een jaar geleden door de overstromingen getroffen zijn, hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug." Dat zegt Abdullah Fadil, de afgevaardigde van Unicef in Pakistan. "Ze hebben hun geliefden, hun huizen en scholen verloren."

Een jaar na de zware overstromingen in Pakistan hebben nog steeds zo'n vier miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. De kinderen hebben geen toegang tot drinkbaar water en zo'n 1,5 miljoen van hen heeft dringend nood aan voedsel. 

Tijdens de zomer van 2022 kwamen veel gebieden van het land onder water te staan. 33 miljoen mensen werden getroffen door de overstromingen en meer dan 1.700 mensen kwamen om het leven. Ook heel wat infrastructuren, waaronder scholen en watervoorzieningen, raakten daarbij beschadigd of vernietigd. Het kostenplaatje liep op tot zo'n 30 miljard dollar (ongeveer 27 miljoen euro).

Opnieuw overstromingen

Dat Unicef nu met deze verklaring naar buiten komt, is niet toevallig. Vooral in de provincie Punjab, in het oosten van het land, zijn er opnieuw zware overstromingen. Al rond de 100.000 mensen werden daar geëvacueerd. "De moessonregens van dit seizoen verergeren de toch al moeilijke omstandigheden voor de door overstromingen getroffen gemeenschappen en hebben op tragische wijze het leven gekost aan 87 kinderen in het hele land", zegt Unicef in een verklaring. 

Meer dan zes maanden geleden beloofden heel wat landen en internationale organisaties financiële steun voor de heropbouw van het land. Tijdens een conferentie in Genève, werd toen een bedrag van 9 miljard dollar (zo'n 8 miljard euro) afgesproken.

In haar verklaring zegt Unicef dat door de internationale steun zo'n 3,6 miljoen mensen gezondheidsheidszorg konden verkrijgen en er drinkwater kon worden voorzien voor 1,7 miljoen mensen in de getroffen gebieden. Onder hen ook 545.00 kinderen. Daarnaast kregen 258.000 kinderen mentale en psychosociale bijstand. 

Toch is er nood aan meer hulpverlening, zegt Unicef. De organisatie roept het land en hulporganisaties op om meer aandacht te schenken aan de getroffen kinderen en hun families die nog steeds geen drinkwater en voedsel hebben. "De overstromingen van toen zijn misschien weg, maar de problemen blijven", zei Fadil. 

Meest gelezen