Gewapende man opgepakt nadat hij zich verschanste in woning in Sint-Gillis-Waas

In Sint-Gillis-Waas was de politie vrijdag met man en macht ter plaatse in de Stationstraat. Daar verschanste een gewapende man zich in zijn appartement. Hij kon vrijdagavond zonder veel problemen ingerekend worden.

Rond 12.30 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een interventie in een appartement in de Stationstraat in Sint-Gillis-Waas. De buren hadden na het horen van tumult alarm geslagen. Het was die dag bovendien niet de eerste keer dat er een interventie op dat adres nodig was. Volgens buurtbewoners stond er om 9 uur ’s ochtends ook al politie en brandweer aan datzelfde adres. Die eerste interventie was van korte duur, maar bij de tweede was duidelijk dat er meer aan de hand was. Een man, een Oekraïense oorlogsveteraan, had zich gewapend verschanst in zijn appartement waar hij verbleef met zijn vrouw en kind van twintig maanden.

Relatiebreuk

De stoppen van de man waren doorgeslagen na een relatiebreuk met zijn partner. Hij dreigde ermee zichzelf en iedereen die het gebouw wilde betreden de keel over te snijden. De politie kwam massaal ter plaatse en op een mum van tijd was de buurt rond de Stationstraat helemaal in de ban van de interventie. Bij die machtsontplooiing werd de speciale interventie eenheid van de politie ingeschakeld en de straat hermetisch afgesloten. Aan bewoners werd gevraagd binnen te blijven.

De politie evacueerde uit voorzorg alle appartementen van het complex. De man, gewapend met een mes, dreigde er nog steeds mee zichzelf van kant te maken. De hulpdiensten praatten al die tijd op hem in om hem op andere gedachten te brengen. Zij schakelden zelfs zijn (ex-) partner in om op hem in te praten. Om 19 uur kwam dan eindelijk de doorbraak. “De man heeft zich overgegeven en is ongedeerd gearresteerd”, laat burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) weten, die al die tijd ter plaatse bleef om vinger aan de pols te houden. De man had zich verscholen in een keukenkast en hij werd zonder problemen opgepakt. “We zijn blij dat iedereen ongedeerd is gebleven en dat bewoners stilaan terug naar huis kunnen. De man wordt nu naar de gevangenis in Beveren gebracht en hij zal morgen ook voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.”

Weinig contact

Omwonenden hadden weinig contact met de man en zijn gezin. Hij woonde nog maar drie maanden in het appartement en sprak geen Nederlands. “We zagen hem niet veel. Enkel zijn vrouw en hun kindje van twintig maanden zagen we af en toe”, klinkt het. “We hoorden wel regelmatig ruzie uit het appartement, maar niemand verwacht dat het zover komt.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer