Plasticvanger aan Scheldebrug Temse geen succes: “95 procent riet, slechts 5 procent plastic”

Het proefproject op de Schelde ter hoogte van de brug in Temse is stopgezet. Het was de bedoeling om drijvend plastic uit de rivier te halen, voor het naar zee zou stromen. Maar dat blijkt niet goed te werken. Er kwam voornamelijk afdrijvend riet in terecht.

De krant De Standaard kwam te weten dat het proefproject dat in 2019 gelanceerd werd om plastic uit De Schelde te halen, stopgezet is. De Vlaamse Waterweg deed toen een oproep aan bedrijven om een plasticvanger te ontwerpen. 

Slimme camera’s

Het bedrijf DEME maakte een constructie ter hoogte van de Scheldebrug in Temse. Slimme camera’s op de brugpijlers registreerden drijvend afval van op de brug. Een automatische boot onderschepte het en bracht het naar een ponton waar het dan met een grijpkraan van op afstand uit het water werd gehaald.

Bedoeling was om vooral drijvend plastic te vangen, maar de resultaten vielen tegen, zegt bio-ingenieur Tom Maris (Universiteit Antwerpen), die bij het project betrokken was: “Er werd voor 95 procent riet mee gevangen. Slechts een kleine fractie van zo’n 5 procent bestond effectief uit plastic.”

Zweven, niet drijven

Nochtans zit er veel meer plastic in de Schelde dan eruit gevist kon worden. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het plastic in de Schelde zich anders gedraagt dan ze aanvankelijk hadden verwacht. “Uit de metingen die we hebben uitgevoerd, blijkt dat het meeste plastic niet aan de oppervlakte drijft, maar zweeft in de waterkolom. En dan mis je dus de grootste fractie. Het project is dan wel mislukt, toch leverde het nuttige informatie op”, besluit Tom Maris.

Meest gelezen