Thijs Pattyn

Publiek mag zelf naam kiezen van Oekraïens berenwelpje in Zonnegloed in Vleteren

Het dierenpark De Zonnegloed in Vleteren wil het publiek laten meebeslissen over de naam van een Oekraïens berenwelpje. Op sociale media kan iedereen kiezen tussen drie opties. Voor het andere berenwelpje van de ondertussen beroemde beer Sandra hebben de verzorgers de naam zelf al bepaald.

Mamabeer Sandra werd vorig jaar samen met haar broer Tishka gered uit een gebombardeerde dierentuin in Kiev. De Zonnegloed in Vleteren is sindsdien het nieuwe verblijf van de dieren. Sandra is een publiekslieveling. Toen ze een tandoperatie nodig had, leverde een crowdfunding al binnen een dag het benodigde bedrag van 3.500 euro op. Begin dit jaar beviel Sandra dan verrassend van twee welpjes.

Voor de Zonnegloed was dat een bijzondere gebeurtenis. In een commerciële dierentuin gebeurt het vaker dat de dieren bevallen. Met honderden verwaarloosde, achtergelaten en in beslag genomen wilde dieren in het park is een geboorte hoogst uitzonderlijk. Een paar maanden geleden mochten de welpjes voor het eerst naar buiten en konden ook de bezoekers de dubbele dosis schattigheid bekijken. 

Groot, ster of een god?

Het geslacht van de dieren is nog niet bekend. Daarvoor moeten de welpjes kunnen gescheiden worden van de moeder. De medewerkers van de Zonnegloed houden nu vier neutrale namen klaar voor de twee beertjes. "Malenky" wordt sowieso de naam van het ene beertje. Dat betekent "klein" in het Oekraïens. Het andere welpje zal zijn of haar naam krijgen van het publiek. 

Op sociale media kan iedereen stemmen op de overgebleven drie namen. "Velykyy", ("groot" in het Oekraïens), Zirka (ster) of Nanuq (de spirituele god van de beren van de Inuit, de inheemse volkeren uit het noordpoolgebied). Er kan gestemd worden tot zondagavond 27 augustus om 18 uur.

Thijs Pattyn

Meest gelezen