Maarten De Cock

Cartoonist Gal plaatst kunstwerk "De Druivenplukster" in Overijse : "Mijn ouders waren hardwerkende druiventelers"

“De druivenplukster”, zo heet het kunstwerk van cartoonist Gerard Alsteens -beter bekend als Gal- dat voortaan aan het Begijnhof van Overijse staat. Het kunstwerk is een eerbetoon aan de druiventelers in de streek van Overijse en Hoeilaart. Ook de ouders van Gal waren serristen. 

Bij de start van de Druivenfeesten in Overijse wordt “De Druivenplukster” ingehuldigd. Een kunstwerk van Gerard Alsteens (83) dat een vaste plaats krijgt aan het Begijnhof van Overijse: “Mijn vader en moeder waren druiventelers in Maleizen. Het was de tijd dat de streek vol serres stond, waarin de typische tafeldruif werd geteeld. Mijn ouders hebben dat jaren gedaan tot de oliecrisis uitbrak en de import van druiven uit Zuid-Europa ons de das omdeed. Het kunstwerk is vooral een eresaluut aan mijn moeder. Ze werkte hard in de serre, maar combineerde dat zoals alle vrouwen toen met zoveel andere taken zoals het huishouden of kuisen bij mijn grootouders.”

Geen roest

Het kunstwerk werd eerst getekend op papier en daarna uitgelaserd: ”Naast tekeningen maak ik immers ook driedimensionaal werk. Het resultaat heeft een bruinrode kleur. Het werk is gemaakt in Cortenstaal, dat is een soort van staal die niet roest, dus het zou deze kleur moeten behouden, al wordt het met de tijd wat donkerder”, vertelt Gal.

De kunstenaar woont al jaren in Brussel, maar komt nog geregeld in de Druivenstreek:” Mijn broer en mijn zus wonen hier nog, Overijse is wel erg veranderd in vergelijking met vroeger. Ik herken het hier nog amper. Vorig jaar heb ik nog tekeningen mogen tentoon stellen in het Sanatorium van Tombeek, dus ik blijf terugkeren naar mijn roots”. 

Zes dagen optredens en ambiance

Met de voorstelling van “De Druivenplukster” staat Overijse aan de start van 6 dagen Druivenfeesten, van vrijdag 25 tot woensdag 30 augustus. Met o.a. openluchtoptredens van artiesten als Niels Destadsbader, Willy Sommers en Daan. Maar ook op het programma o.a. de Druivenstoet, een avondmarkt, dweilorkesten en de aanstelling van de nieuwe druivenambassadeurs, de opvolgers van de legendarische Druivenkoningin die al een tijdje niet meer verkozen wordt.     

Meest gelezen