Geen boete voor roekeloze chauffeur omdat rechter niet hele gezin wil straffen

De politierechter in Veurne heeft een opmerkelijk vonnis geveld tegen een roekeloze chauffeur die in dronken toestand uit de bocht ging. Hij zette daarbij het leven van zijn gezin op het spel. Manolito H. (29) kreeg geen geldboete, wel drie maanden rijverbod en een enkelband. En 125 uur werkstraf. Het 5-jarig zoontje van de chauffeur zweefde enkele dagen tussen leven en dood, maar herstelde gelukkig.

mma, tg

Politierechter van Veurne Geert Vandaele had zichzelf exact een maand de tijd gegeven om een vonnis uit te werken. Dat is lang. Maar hij wilde er goed over nadenken.

Op 20 juni vorig jaar reed Manolito H. met 95 km/u op de bochtige ‘s Heerwillems in Veurne op het natte wegdek, waar 70 is toegelaten. Hij had 1,63 promille in zijn bloed, ging van de weg af, ploegde 30 meter gracht om en crashte tegen een boom. Omdat hij iemand had geholpen bij het verhuizen, was de achterbank van de wagen nog opgeklapt.

Zijn drie zoontjes van 3, 5 en 7 jaar vervoerde H. los in de koffer, zonder gordel of enige bescherming. Bij de crash werd zijn 5-jarig zoontje door de achterruit geslingerd. Het kind belandde in een coma en vocht voor zijn leven, maar herstelde volledig.

Politierechter Geert Vandaele, die in 2015 nog te zien was in ‘De Rechtbank’ op VIER en West-Vlaams spreekt in de rechtbank, vond enerzijds dat de man zwaar moest gestraft worden. Maar anderzijds wilde hij niet dat het gezin nog eens de dupe zou worden van zijn onverantwoord gedrag.

H. heeft immers een vrouw, drie kinderen én financiële problemen. De familie houdt amper het hoofd boven water. “We zitten met schulden, maar ik doe mijn best om eruit te raken”, zei H. op de eerste zitting. “Na mijn ongeval heb ik de vervangwagen van mijn leefgeld betaald - daardoor moesten we allemaal een boterham minder eten.”

De rechter wilde vermijden dat de kinderen nog eens een boterham minder zouden krijgen om de boete te betalen. En dus veroordeelde hij Manolito H. tot drie maanden rijverbod, een taakstraf van 125 uur en hij moet ook gedurende drie maanden een enkelband dragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen