BelOrta

BelOrta opent gloednieuw geautomatiseerd sorteercentrum voor appels en peren in Borgloon

Coöperatieve groente- en fruitveiling BelOrta heeft op haar site in Borgloon een gloednieuw geautomatiseerd sorteercentrum voor appels en peren geopend. Het sorteercentrum zal per jaar 40.000 à 60.000 ton appels en peren verwerken.  

BelOrta, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België, heeft in Borgloon een gloednieuw geavanceerd sorteercentrum geopend. Het nieuwe sorteercentrum is het resultaat van vier jaar werk.

In de hypermoderne fabriek staan centralisatie, automatisatie en logistieke optimalisatie centraal. Zo worden er optische en infraroodcamera's gebruikt om de kwaliteit van het fruit te controleren. De peren worden bijvoorbeeld op een unieke manier gescand. Na een eerste scan worden ze omgedraaid om met een tweede scan de andere kant te controleren. 

Volgens Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta, wapenen ze zich hiermee voor de toekomst. "Het is een unieke investering in West-Europa. Hiermee gaan we nog beter kunnen inspelen op de verwachtingen van onze telers en de vragen van onze klanten. We komen terecht in een select clubje van wereldwijde verkopers van appels en peren." 

Het sorteercentrum in cijfers

  • Totale oppervlakte: 11.800 m² 
  • 1 aparte voorsorteerlijn voor appels 
  • gecombineerde voor- en sorteerlijn voor peren 
  • 2 verpakkingslijnen
  • 8 laadkades 
  • Capaciteit: 40.000 tot 60.000 ton per jaar 
  • Capaciteit per uur: 10 ton appels en 8 ton peren. 
  • Werknemers: 50 à 60 personen, zowel voltijds als tijdelijk. 
  • Investering: circa 21 miljoen euro

Ook minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) was onder de indruk. "Dit project is een voorbeeld voor economie, innovatie, landbouw en werk. De Vlaamse hardfruitsector heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar dit project toont aan dat we via innovatie en samenwerking een voortrekkersrol kunnen blijven spelen in Europa." 

BEKIJK - Een blik achter de schermen van het geautomatiseerde fruitsorteercentrum:

Videospeler inladen...

Sorteercentrum met groen en veilig kantje

Om alles te laten draaien, zal onder meer op zonnepanelen gerekend worden die samen goed zijn voor een capaciteit van 1,6 Megawattpiek. Ook het watergebruik wordt zo efficiënt mogelijk aangepakt. Zo wordt water gezuiverd, gebruikt men regenwater waar mogelijk en vangt men overtollig water op in een bufferbekken om aan lokale landbouwers te geven als irrigatiewater. 

Ook aan de veiligheid van de medewerkers is ten slotte gedacht. De inzet van heftrucks wordt geminimaliseerd. Het sorteercentrum ligt ook naast de huidige verpakkingsloods, zodat het intern transport beperkt wordt. 

Meest gelezen