© AFP

Loekasjenko over dood Prigozjin: “Kan me niet inbeelden dat Poetin erachter zou zitten”

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko denkt niet dat zijn bondgenoot Vladimir Poetin verantwoordelijk is voor de dood van Wagner-leider Jevgeni Prigozjin. Dat blijkt vrijdag uit een verklaring die het Wit-Russische persagentschap Belta heeft verspreid. “Ik kan me niet inbeelden dat Poetin dat gedaan heeft”, klonk het.

Bron: BELGA

Loekasjenko verklaarde voorts nog dat de vliegtuigcrash waarbij Prigozjin vermoedelijk om het leven kwam “te brutaal en te amateuristisch” was.

Wie er dan wel verantwoordelijk is voor de crash wist Loekasjenko niet.

Nadat woensdag het vliegtuig waarin Prigozjin en andere topfiguren van Wagner zaten neerstortte, wezen de meeste westerse landen met een beschuldigende vinger naar Poetin. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov verklaarde vrijdag dat dat “absolute leugens” zijn.

De Wit-Russische president liet voorts nog verstaan dat de “kern” van de Wagner-troepen in zijn land zal blijven. “Binnen enkele dagen, zal iedereen hier zijn. Tot wel 10.000 personen”, liet Loekasjenko nog verstaan.

Loekasjenko speelde een bemiddelingsrol toen Prigozjin eind juni met zijn troepen een mars op de Russische hoofdstad Moskou organiseerde. Prigozjin maakte toen plots rechtsomkeer en kreeg onderdak in Wit-Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer