Hans Degryse, professor aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Degryse, professor aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven © ThinkStock / Joel Hoylaerts / Photo News

INTERVIEW. Met het enorme succes van de staatsbon: heeft de banksector nu een probleem? “Iemand zal de rekening moeten betalen”

Na twee dagen werd er al naar schatting voor minstens 7 miljard euro aan staatsbons gekocht. Het Grootboek klokte vandaag op 2,4 miljard af. De banken doen daar naar schatting het dubbele bij. Een ongezien succes. Voor het eerst sinds lang komt de vastgeroeste spaarder in ons land in beweging. Maar zitten de banken nu met een probleem? Of redeneren ze: wie laatst lacht, ...? Hans Degryse, professor Financiële economie (KU Leuven), legt uit. “Nu lijkt het allemaal fantastisch voor de spaarder, en een politiek succes, maar iemand zal wel de rekening moeten betalen.”

40 reacties

  • John Stahl

    8 maanden geleden
    Als Belgie op de Internationale markt of bij de ECB wil lenen betalen ze meer dan 4%, dus lenen bij de eigen burgers lijkt een goede zaak. Maar wie regelmatig de rentes bij banken bekijkt weet dat er zeker een aantal spelers zijn die een gelijkaardige rente aanbieden, of meer als die 2,81%. (NIBC 2,835% netto-1jaar, 2,66% op 9 maand). Verder kan elke financiële instantie die het niet eens is met die 15% RV, dit voor de rechtbank trekken zodat er mischien toch 30% RV zal moeten betaald worden.
  • Roger Vanthillo

    8 maanden geleden
    De Van Peteghembon zoals hij nu al wordt beroemd blijkt meer handige verkiezingspropaganda van de tanende cd&v op kosten van de belastingbetalers, die hieraan niet kunnen deelnemen. Typisch cvp. Gelukkig wel voor de mensen die er hun voordeeltje mee kunnen doen. Maar zoals de Prof. nu al te kennen geeft, anderen die een lening wensen af te sluiten zullen er het slachtoffer van worden. Daar heeft de overheid niet over nagedacht.
  • vanaeken jokke

    8 maanden geleden
    Als de trado regeringen zorgzaam met ons belastinggeld hadden om gegaan moesten ze nu niet komen bedelen om met hun spaarcenten de staat te hulp te komen. Benieuwd wat er nog aan lijken uit de Vivaldi kasten gaat vallen.
  • gina duribreux

    8 maanden geleden
    overheid beslag moet naar 45% dan weet men heel goed wie de rekening zal betalen staat moet beheerd worden als goed huishouden en deze zou dit zeer goed moeten weten de kosten van de staat zijn te hoog en er is geen terug weg zaaien naar de zak en goed boereverstand
  • Frank Wagemans

    8 maanden geleden
    Wat een idiotie om te beweren dat die staatsbon enkel voor 'de rijken' is ... je krijgt heel wat meer rendement dan de schamele 1% bij je bank, waar je dan nog eens jaarlijks beheerskosten betaalt én iedereen kan inschrijven vanaf 100 eur ...