Copyright 2023 Sputnik

Wit-Russische president Loekasjenko wil dat Wagnersoldaten in zijn land blijven, maar willen ze dat zelf ook?

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko wil dat de Wagnersoldaten die op dit moment in zijn land zijn, daar blijven. "Zolang wij hen nodig hebben, zullen ze bij ons werken en leven", klinkt het. Toch zouden financiële problemen van Wit-Rusland wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Op 25 juni, na bijna 24 uur chaos, komt een einde aan de "mars op Moskou", die onder leiding stond van Wagnerleider Jevgeni Prigozjin. Prigozjin had een telefoontje gekregen van de Wit-Russische president Loekasjenko.

De Wagnerbaas zou niet vervolgd worden voor de opstand en hij mocht naar Wit-Rusland verhuizen. In een toespraak een dag later kondigde Poetin aan dat alle soldaten die aan de zijde van de Wagnerbaas vochten dat ook konden doen.

Schimmige deal

"Een deal die toch de wenkbrauwen doet fronsen", zei Ruslandkenner bij VRT NWS Marijn Trio daarover. En lang was er heel wat onduidelijk over die deal, maar in een persmoment onthult de Wit-Russische president enkele details over zijn bijdrage aan dat akkoord.

Naar eigen zeggen speelde de president een belangrijke rol in het akkoord dat gesloten werd tussen Wagner en het Kremlin, kort na de muiterij. "Ik heb Poetin overtuigd om de Wagnerleider niet om te brengen", klinkt het.

Loekasjenko had - naar eigen zeggen - Prigozjin meerdere keren gewaarschuwd dat, als hij de mars op Moskou voort zou zetten, hij om het leven zou worden gebracht.

Uiteindelijk kon hij de Wagnerbaas overhalen om de mars stop te zetten en kregen ze onderdak in Wit-Rusland.

Financiële problemen

Als het van de Wit-Russische president Loekasjenko afhangt, duurt de samenwerking tussen de Wagnergroep en Wit-Rusland, ook zonder Prigozjin, nog even voort. "Wagner leefde, leeft en zal blijven leven in Wit-Rusland", klinkt het bij de president. "De kern van Wagner is hier. Zolang we hen nodig hebben, zullen ze bij ons werken en leven."

Al is het lang niet zeker of de Wagnertroepen daar zelf ook zo over denken. Zeker omdat de Wit-Russische regering er niet in slaagt om de soldaten voldoende te vergoeden. Door financiële problemen zouden sommige soldaten minder betaald worden. Russische bronnen beweren dat het Kremlin weigert om de Wit-Russische overheid te betalen voor het verblijf van de Wagnertroepen in het land.

Verschillende Wagnersoldaten zouden daardoor ook al hun ontslag ingediend hebben. Uit satellietbeelden blijkt dat het tentenkamp van de Wagnergroep in Wit-Rusland al voor bijna een derde ontmanteld werd. Dat schrijft Institute of War, een Amerikaanse denktank. Loekasjenko kan dus wel willen dat de resterende troepen blijven, of ze dat ook effectief zullen doen, valt nog te bezien.

"Poetin niet verantwoordelijk voor crash"

De Wit-Russische president reageerde ook op de vliegtuigcrash, waarbij de leider van de Wagnergroep Prigozjin naar alle waarschijnlijkheid om het leven is gekomen. Het is nog onduidelijk hoe het vliegtuig exact kon neerstorten, maar alles wijst in de richting van het Kremlin. Ooggetuigen zouden ook verschillende knallen gehoord hebben voor het toestel uit de lucht viel.

Loekasjenko denkt niet dat de Russische president Poetin er voor iets tussenzit. "Dat zou voor Poetin te wreed zijn", klinkt het. "Ik ken hem. Poetin is berekend, kalm, zelfs een beetje traag. Ik kan me niet inbeelden dat hij dat gedaan heeft. Het is te ruw, niet professioneel genoeg." 

Ook volgens het Kremlin zijn de westerse suggesties dat Poetin de opdracht voor de crash zou gegeven hebben, manifest onjuist. "Een absolute leugen", klinkt het. 

Meest gelezen