China wil de VS voor zijn bij de bouw van de eerste kerncentrale van Saoedi-Arabië: waarom dat alles zou kunnen veranderen

Saoedi-Arabië zegt al jaren dat het kerncentrales op zijn grondgebied wil. Tot nu toe werd verwacht dat die gebouwd zouden worden met steun van de Verenigde Staten. Maar nu zet China een stap naar voren.

Waarom is dit belangrijk?

Saoedi-Arabië, dat lang werd beschouwd als een trouwe Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, lijkt zich geleidelijk van dit land te distantiëren. China is hier niet blind voor: het wil van de situatie profiteren. Een civiel nucleair programma van de grond helpen is allesbehalve triviaal, omdat het landen op lange termijn aan elkaar bindt door middel van zeer kostbare contracten.

In het nieuws: Volgens de Wall Street Journal heeft China Saoedi-Arabië een aanbod gedaan om zijn eerste kerncentrale te bouwen.

  • Riyad zou het voorstel wel eens aantrekkelijk kunnen vinden, omdat Peking er veel minder beperkende voorwaarden aan verbindt dan Washington.

Saoedi-Arabië wrijft zich in de handen

Details: Het aanbod van China is al een overwinning op zichzelf.

  • Saoedische functionarissen lieten zelf aan de Amerikaanse nieuwssite weten dat de Chinezen een voorste
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer