© Jan Van der Perre

Aantal daklozen in Antwerpen neemt toe volgens hulpverleners: “Ze gedragen zich ook agressiever”

Antwerpen -

Alle hulpverleners die zich bezighouden met de begeleiding en opvang van daklozen, hebben de indruk dat het aantal daklozen in Antwerpen deze zomer is toegenomen. “We stellen ook een verharding en verruwing van hun gedrag vast”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Maar we willen zeker niet de fout maken om die mensen nog verder te ontmenselijken.”

Vrijdagnamiddag vond een overleg plaats van het CAW, Kamiano en Free Clinic met de schepen. “Het positieve van de vergadering is dat we het probleem benoemd hebben en allemaal op dezelfde lijn zitten”, zegt Meeuws. “We voelen de toename aan de bezetting van de opvangcapaciteit en we horen het van de Outreach-teams die op pad gaan. Wat ons vooral zorgen baart, is dat de daklozen zich almaar agressiever gedragen: naar elkaar, maar ook naar de hulpverleners. Bovendien hebben ze minder respect voor de publieke ruimte. Ze laten meer vuil achter en bewoners worden vaker geconfronteerd met stank van ontlasting en urine.”

LEES OOK. Aantal daklozen in Antwerpen neemt toe, merken hulpverleners op hun ronde: “Maar opgeven doen we nooit”

Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws.© Victoriano Moreno.

Een toverformule om de situatie te verbeteren bestaat volgens Meeuws niet. “Maar we willen zeker niet de fout maken om die mensen nog verder te ontmenselijken. Bij alles wat we doen, moeten we voor ogen houden dat het om mensen gaat. Hoe ruw en bijna onmenselijk ze zich zelf soms gedragen, het zijn mensen.”

Geen drastische maatregelen gepland

Meeuws is niet van plan om drastische maatregelen te nemen. “We hebben wel afgesproken dat we onbekende en nieuwe daklozen beter willen kennen en dat we informatie over hen zullen uitwisselen zodat we ze gepast kunnen begeleiden. We proberen hulp te bieden aan de vele drugs- en alcoholverslaafden en we zullen proberen om de mensen die ervoor in aanmerking komen, in te schrijven in ons Kadans-systeem. Dat begeleidt hen naar een vaste woonplaats.”

In veel gevallen gaat het om mensen zonder papieren tegen wie nauwelijks kan worden opgetreden. De politie kan hen controleren, tijdelijk bestuurlijk aanhouden en een dossier opstellen voor de Dienst Vreemdelingenzaken, waar ze vaak het bevel krijgen om het land te verlaten. Wat ze vervolgens niet doen. “We kunnen al die mensen niet in de stad blijven opvangen”, zegt Meeuws. “Op lange termijn moeten we durven denken aan een soort kolonie, zoals we die ooit gekend hebben in Wortel. Maar dat is werk voor een volgende regering.”

De overlast die daklozen de voorbije weken op de Groenplaats veroorzaakten, was volgens de schepen een tijdelijk probleem. Dat had te maken met de zomersluiting van Kamiano. De hulporganisaties blijven de situatie van nabij opvolgen.

 (kvm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen