Dieter Nijs

Overijse stelt nieuwe druivenambassadeurs voor : “Bij ons thuis stonden altijd druiven op tafel”

Bij de start van de Druivenfeesten in Overijse zijn de nieuwe druivenambassadeurs van de gemeente voorgesteld. Rani Van Sever (26) en Régine Verhaegen (64) zullen de tafeldruiven uit Overijse een jaar lang promoten tijdens verschillende activiteiten. In 2015 stopte Overijse met de verkiezing van de Druivenkoningin, twee druivenambassadeurs nemen hun rol als ambassadeurs van de Druivenstreek sindsdien over. 

 Overijse leeft 6 dagen en nachten op het ritme van de 72ste Druivenfeesten. Een groot openluchtfeest dat in het teken staat van de tafeldruif die volgens de inwoners van Overijse “nergens zo lekker en zo sappig smaakt als in de Druivenstreek”. Vrijdagavond werden de nieuwe Druivenambassadeurs voorgesteld. Rani Van Sever is geboren in Neerijse. Haar grootouders zijn nog steeds actief als serrist: “Ik heb de liefde voor de druiven van mijn grootouders geërfd. Als kind liep ik graag in hun serre rond. Ik mocht de druiventrossen niet aanraken! Op zondag stonden er altijd druiven op tafel”, lacht Rani. 

Dieter Nijs

Ook Régine Verhaegen groeide op tussen de druivenranken :”Mijn ouders hadden druivenserres in Overijse. Mijn schoonbroer heeft er nog. Daar ga ik soms meehelpen. Ik ben ook vrijwilliger in bezoekerscentrum Druif, waar ik toeristen wegwijs maak in onze mooie Druivenstreek.”

Met de aanstelling van twee nieuwe Druivenambassadeurs zijn de Druivenfeesten in Overijse van start gegaan. 6 dagen lang valt er heel wat te beleven in Overijse. Denk aan optredens van bekende artiesten zoals Niels Destadsbader en Daan, maar evengoed de traditionele Druivenstoet en een avondmarkt.  

Dieter Nijs

De feesten ontstonden in de jaren 50 om de tafeldruiven uit de Druivenstreek te promoten.  In 1961 stonden er in de streek van Hoeilaart, Overijse en Huldenberg wel 35000 druivenserres. Door de concurrentie van goedkopere Zuid-Europese druiven die na de tweede wereldoorlog volop geïmporteerd worden, verdwijnen heel wat druiventelers. De oliecrisis in de jaren 70 betekent voor velen de ultieme doodsteek. Op dit moment zijn er nog zo’n 15 telers actief in de Druivenstreek. De voorbije jaren zijn allerlei initiatieven gelanceerd zoals workshops en lessenreeksen om startende druiventelers te helpen en te motiveren.  

Meest gelezen