Scouts en Gidsen Vlaanderen / Joris Hillaert

Meer dan 4.000 scouts en gidsen trekken nieuw werkjaar op gang op De Hoge Rielen in Kasterlee

Op de Hoge Rielen in Kasterlee trappen dit weekend meer dan 4.000 scouts en gidsen het nieuwe werkjaar in gang. Dat gebeurt op de jaarlijkse Herfstontmoeting van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Leiders en leidsters doen er inspiratie op om het komende jaar meer dan 90.000 kinderen en jongeren een fijne tijd te geven.

In het jeugdverblijfscentrum De Hoge Rielen in Kasterlee zijn zo'n 4.000 leiders en leidsters van Scouts en Gidsen Vlaanderen aangekomen voor de jaarlijkse Herfstontmoeting. Die loopt van vrijdagavond tot morgenmiddag en is de start van het nieuwe werkjaar voor de jeugdbeweging. De jongeren komen uit heel Vlaanderen om samen inspiratie op te doen voor het komende jaar en ervaringen uit te wisselen. Scouts en Gidsen Vlaanderen telt intussen meer dan 90.000 leden vanaf 6 jaar. De jongvolwassenen die in leiding staan, zijn 18 en ouder.

Speelstek reuzeplek

Scouts en Gidsen Vlaanderen koos als leuze voor het komende scoutsjaar "Speelstek reuzeplek". De jeugdbeweging wil daarmee inzetten op ruimte voor kinderen en jongeren om hun jeugd naar hartenlust te beleven. Ze hoopt dat het eigen scoutslokaal, de natuur en de publieke ruimte terrein kunnen zijn om op verkenning te gaan. Dat kinderen en jongeren er een veilige, fijne plaats vinden om te mogen zijn wie ze zijn en wat ze worden. 

"We roepen onze groepen wel op om ook in dialoog te gaan met de omgeving", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Soms ziet het eruit als rondhangen, maar dat is nu eenmaal jong zijn, ze moeten zich daar veilig bij kunnen voelen. Anderzijds nodigen we onze groepen ook uit om een positieve bijdrage te leveren aan hun omgeving. Bijvoorbeeld door alles mee proper te houden. Maak als scoutsgroep mee het verschil!"

Het jaarthema van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor het scoutsjaar 2023-2024

Meest gelezen