Aantal verkeersdoden daalt: negen doden per week op onze wegen

Het aantal verkeersdoden is in de eerste helft van dit jaar met 21% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Toen kwamen 287 personen om het leven, nu nog 227. Maar niet alle regio’s worden verkeersveiliger. In de provincie Antwerpen daalde ook het aantal verkeersdoden, maar nam het aantal letselongevallen wel toe.

Guy Van Nieuwenhuysen

De verkeersveiligheidsbarometer van Vias Institute baseert zich op cijfers van de federale politie. Daarop lezen we dat zowel het aantal doden als het aantal gewonden bij verkeersongevallen is gedaald. Qua verkeersdoden deed ons land het nooit beter, als we de covid-jaren buiten beschouwing laten. Opvallend is wel dat er veel minder dodelijke weekendongevallen zijn, maar dat het aantal verkeersdoden tijdens weeknachten is verdubbeld.

Vooraleer we victorie kraaien, de gunstige cijfers hebben we te danken aan Wallonië, waar het aantal verkeersdoden in de eerste helft van dit jaar het sterkst is gedaald. In de provincie Antwerpen daalde ook het aantal verkeersdoden van 37 naar 30, maar nam het aantal letselongevallen toe met 3,2%.

Dodelijke fietsongevallen

In de Kempen laaide de discussie over onveilige gewestwegen onlangs weer op na twee dodelijke verkeersongevallen met fietsers in Turnhout en in Ravels. De cijfers lijken dat te bevestigen. Net als in de eerste helft van 2022 stierven in de eerste helft van dit jaar vijf fietsers in het verkeer. Het aantal dodelijke verkeersongevallen met elektrische fietsen daalde sterk, van 8 naar 2, maar het aantal letselongevallen met elektrische fietsen steeg met 17%. Wel zijn er in de provincie Antwerpen minder ongevallen met e-steps. Daarmee volgt de regio de nationale tendens.

Ook in andere categorieën volgt de provincie Antwerpen de nationale tendensen niet. Het aantal dodelijke ongevallen met bestelwagens blijft hoog in ons land, maar daalt wel in Antwerpen. Het aantal letselongevallen met personenwagens daalt met 3% in België, maar stijgt met 3,6% in Antwerpen. In de eerste helft van dit jaar stierven er vijf mensen meer in een personenwagen, alle vijf in de provincie Antwerpen.

Verkeersmaatregelen die werken

De verkeersveiligheidsbarometer registreert een gunstige evolutie in de eerste zes maanden van 2023. In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal verkeersdoden met 35% gedaald. Toch komen elke week nog gemiddeld negen personen om in het verkeer in ons land. Weinig reden om euforisch te zijn, dus. Dat beseft ook federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). “Het lijkt erop dat de strengere regels voor e-steps zich vertalen in positieve cijfers, maar het blijft een grote zorg. Het is essentieel om doeltreffende maatregelen te blijven nemen, want er staan mensenlevens op het spel.”

Gilkinet blijft naar eigen zeggen werken aan een hervorming van de Wegcode, om een beter evenwicht te vinden tussen alle weggebruikers en een efficiënter systeem om recidivisten met gevaarlijk rijgedrag te bestrijden. De federale minister wil werken aan betere weggebruikers, het is aan de Vlaamse overheid om te zorgen voor veiliger wegen en fietspaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV