Van sardientjes met zeekraal tot een smoothie bowl: met deze 5 recepten combineer je de voordelen van de mediterrane keuken én het ketodieet
Deze week toveren we met de hulp van bestsellerauteur Julie Van den Kerchove de mediterrane keuken op je bord. En dat in een jasje van het ketodieet, met weinig koolhydraten dus. Hier vijf recepten om je vingers bij af te likken. “Deze comfort food-maaltijd kan je gerust elke week op het menu zetten.”
Maandag: spaghetti al pomodoro
“Een simpele courgettepasta met tomaat, basilicum, knoflook en goede olijfolie: lekker koken hoeft helemaal niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Serveer deze spaghetti al pomodoro met vegan ricotta of Parmezaanse kaas. Ook lekker bij gegrilde vis, verse gamba’s, spiegeleitjes of zelfs een blikje sardientjes voor een supersnelle lunch boordevol omega 3, calcium en vitamine D.”
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
1 ui
1 à 2 teentjes knoflook
4 eetlepels extra vierge olijfolie
800 g verse kerstomaten (of gepelde pruimtomaten)
1 handvol verse tijm en rozemarijn
zwarte peper en zeezout
4 courgettes
1 bosje vers basilicum
geroosterde pijnboompitten (vegan, is optioneel)
parmezaanse kaas (optioneel)
Zo maak je het
Versnipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook glazig. Halveer de tomaatjes en bak ze kort mee met wat tijm, rozemarijn, peper en zout.
Maak courgettenoedels met een spiraalsnijder. Voeg ze eventueel toe aan de pan om ze kort op te warmen en draai het vuur uit.
Werk de courgettespaghetti af met vers basilicum, zwarte peper van de molen en eventueel geroosterde pijnboompitten (vegan) of Parmezaanse kaas.
TIP. Voeg ook eens een handvol ontpitte olijven, gemarineerde artisjok, kappertjes of wat verse chilipeper toe aan de saus. Ook lekker met gebakken paprika, aubergine en venkel voor een Franse ‘ratatouille-versie’.
Dinsdag: nut-tella smoothie bowl
“Begin je al te watertanden bij de gedachte aan chocoladehazelnootpasta? Dan zal je verzot zijn op deze ‘nut-tella’ smoothie bowl! Een heerlijk keto-ontbijt voor wie ’s morgens het liefst start met iets zoets. De pure cacao en goede vetten zullen je heel wat energie geven.”
Voor 1 persoon
Bereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten
2 koppen (480 ml) amandel- of hazelnootmelk, ongezoet
1 kop (150 g) ijsblokjes of bevroren courgette
½ rijpe avocado
2 eetlepels (20 g) chocolade-proteïnepoeder
2 eetlepels hazelnootpasta, ongezoet
1 eetlepel puur cacaopoeder, ongezoet
1 eetlepel ALL GOOD MCT-olie
een snufje Himalayazout of zeezout
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een romige shake. Je kunt kiezen tussen ijsblokjes (keto) of bevroren courgette (iets koolhydraatrijker). Het is belangrijk dat je een krachtige high-speed blender gebruikt zodat de smoothie mooi romig wordt.
Als je de smoothie met bevroren courgette wilt maken: spoel en droog de courgette, snijd ze in stukjes en vries ze de dag ervoor in. Een echte vitamine C-bom!
Smaakt de smoothie nog iets te flets? Voeg dan wat extra chocoladeproteïne en/of cacao toe om de shake op smaak te brengen. Hoe rijper de avocado, hoe beter.
TIP. Roer 2 eetlepels chiazaad door de smoothie, laat een 2-tal minuten staan, roer nog eens om en herhaal tot je ziet dat de chiazaadjes de smoothie beginnen te absorberen.
Woensdag: bloemkoolpuree op zijn Italiaans
“Deze romige bloemkoolpuree is in een mum van tijd klaar en een echte smaakbom. Met een goede blender krijgt de puree een vederlichte textuur zoals mousseline. Ik had zelf nooit gedacht dat gepureerde bloemkool zo lekker kon zijn. Hier serveer ik hem ‘op zijn Italiaans’ met tomaat, rucola, pijnboompitten en basilicum. Lekker met een spiegeleitje als lichte lunch.”
Voor 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
1 grote bloemkool (500 g)
4 eetlepels (60 ml) amandelmelk, ongezoet (of water)
2 eetlepels extra vierge olijfolie (of klontje boter)
zwarte peper en zeezout
2 handenvol rucola of veldsla
1 handvol (baby)spinazie
1 handvol verse basilicum
8-tal kerstomaatjes
2 eetlepels pijnboompitten (gerookte-)paprikapoeder
Zo maak je het
Breng een pan met water aan de kook.
Hak de bloemkool grof en kook gaar in ongeveer 5 minuten.
Giet de zachte bloemkool af en mix tot een romige puree in een krachtige high-speed blender met de amandelmelk en de olijfolie. Kruid met peper en zout naar smaak.
Serveer de puree met rucola of veldsla, babyspinazie, basilicum en gehalveerde kerstomaatjes. Werk af met licht geroosterde pijnboompitten en (gerookte-)paprikapoeder. Lekker met gerookte tofu (vegan) of spiegeleitjes.
TIP. Vervang de bloemkool ook eens door broccoli of romanesco. Lekker met een goede lepel pesto.
Donderdag: pitawraps met knoflooksaus
“Denk je bij ‘mediterrane fast food’ aan pita met gebakken kip, knoflooksaus en allerlei groenten? Deze keto-versie met flatbreads van amandelmeel is een stuk gezonder en minstens even lekker. Een snelle comfort food-maaltijd die je gerust elke week op het menu kunt zetten.”
Voor 2 wraps
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
100 g kip- of kalkoenfilet (vegan: zie tips)
2 koffielepels (gerookte-)paprikapoeder
2 mespuntjes cayennepeper
50 g (2 kropjes) little gem
6-tal kerstomaatjes
2 flatbreads
rode ui
verse koriander of peterselie
½ koffielepel komijnpoeder
Voor de knoflooksaus
½ kop (120 g) (vegan) volle (Griekse) yoghurt, natuur (zie tips)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1 teentje knoflook
bieslook, fijngehakt (optioneel)
zwarte peper en zeezout
Zo maak je het
Verhit een lepel olijfolie in een pan. Snijd de kip- of kalkoenfilet in reepjes en bak ze goudbruin en gaar in ongeveer 5 minuten. Voor een vegan versie kun je tofu of hempfu gebruiken. Kruid met (gerookte-)paprikapoeder, cayennepeper en zeezout (en eventueel wat komijnpoeder).
Snijd de little gem in dunne partjes. Halveer de kerstomaatjes. Snijd eventueel ook wat rode ui in dunne ringen.
Voor de knoflooksaus: meng de (vegan) yoghurt met de olijfolie, het citroensap, de geraspte knoflook en eventueel de fijngehakte bieslook in een kom of glazen pot. Kruid met peper en zout.
Vul de flatbread wraps met de gebakken kip- of kalkoenreepjes, little gem, kerstomaatjes en eventueel de rode ui. Werk af met een rijkelijke portie knoflooksaus en verse koriander of peterselie.
TIP. Vervang de tomaatjes ook eens door komkommer, geraspte wortel, rodekool, paprika of radijsjes.
Vrijdag: sardientjes met zeekraal
“Dit mediterrane gerecht is een echte weldaad voor je lichaam. Kleine vette vis, zoals sardientjes of haring, is zeer rijk aan omega 3-vetten, die de ontstekingsgraad in je lichaam verlagen, je langer een voldaan gevoel geven en je vetverbranding optimaal ondersteunen.”
Voor 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
1 grote venkel
4 eetlepels extra vierge olijfolie
100 g zeekraal
300 g sardientjes of haring, filets of heel
zwarte peper en zeezout
100 g (4 kropjes) little gem
1 handvol verse peterselie (afwerking)
limoen of citroen (afwerking)
Zo maak je het
Snijd de venkel in partjes. Verhit een pan met 1 lepel olijfolie en bak de venkel goudbruin. Spoel en droog de zeekraal, en voeg ze toe aan de pan met wat zwarte peper (zout heb je normaal niet nodig, de zeekraal is al zout genoeg).
Verhit 3 lepels olijfolie in een tweede pan. Bak de sardientjes goudbruin op een medium vuur, ongeveer anderhalve minuut aan elke kant (haring ongeveer 5 minuten aan elke kant). Kruid met peper en een beetje zout.
Snijd de little gem in dunn partjes. Serveer de venkel en zeekraal boven op de little gem met de sardientjes ernaast. Werk af met gehakte peterselie en verse limoen of citroen.
TIP. Vervang de venkel ook eens door broccolini, groene asperges, courgette of romanesco. Combineer dit gerecht eventueel met een eenvoudige tomatensalade van 2 grote cœur de bœuf-tomaten, een handvol verse oregano of basilicum, een scheutje vers citroensap en olijfolie, zwarte peper en een snufje zeezout.
Volgende week: de favoriete zomerkeuken van Jelle Beeckman.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
PREMIUM
Zo bak je de perfecte burger op de barbecue volgens topslager Luc De Laet: “Het vlees mag niet te mager zijn. Dan wordt het droog en taai”
Wie aan barbecueën denkt, denkt aan worstjes, brochetten én natuurlijk: hamburgers. Maar hoe kies je het perfecte vlees voor tussen je broodje? En waar let je best op tijdens het bakken ervan? Vleeskenner en topbeenhouwer Luc De Laet geeft tips én deelt een exclusief recept. “Bak altijd met respect, saignant dus.” -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”