Voorlopig geen radioactief materiaal gevonden in vissen sinds afvalwater van kerncentrale Fukushima wordt geloosd

In de eerste dagen nadat Japan gestart is met het lozen van afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima is er nog geen radioactief materiaal gevonden in vissen. Dat meldt de Japanse regering. De stalen werden afgenomen binnen de vijf kilometer waar het water wordt geloosd in de Stille Oceaan.

Uitbater Tepco begon donderdag met het lozen van het vervuild water, wat tot ongerustheid leidde bij vissers en enkele buurlanden. De lozing kreeg nochtans de zegen van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Uit de eerste stalen bij vissen, binnen een zone van 5 kilometer waar het water geloosd wordt, blijkt nu dat er voorlopig geen radioactief tritium is aangetroffen.

Tritium is zowat het enige radioactieve element dat maar moeilijk uit water kan worden gefilterd. Maar tritium is enkel gevaarlijk als het in grote hoeveelheden wordt opgenomen.

"Tritium wordt geloosd door vrijwel elke nucleaire installatie ter wereld, in vergelijkbare hoeveelheden of hoger. Het is geen onbekend principe", zei expert Geert Biermans van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) eerder al.

"Ook bij ons lozen kerncentrales en nucleaire installaties tritium in de Schelde en de Maas in beperkte hoeveelheden. "Dat is door het FANC vergund en wordt ook door ons opgevolgd. Net zoals in Japan wordt de impact op voorhand berekend."

De komende jaren wordt er in totaal 1,3 miljard liter water geloosd. Ook het Japanse ministerie van Omgeving heeft stalen afgenomen. De resultaten daarvan worden morgen verwacht.

Meest gelezen