Beeld van de voorbije dagen op Lampedusa.

Lampedusa zit overvol: meer dan 4.000 migranten en vluchtelingen aangekomen op het kleine Italiaanse eiland

Het Italiaanse eiland Lampedusa, ten zuiden van Sicilië, vraagt de hulp van het leger om duizenden migranten en vluchtelingen op te vangen die de voorbije dagen zijn aangekomen. Op dit moment zijn er meer dan 4.000 migranten en vluchtelingen op het eilandje, terwijl het opvangcentrum daar maar voorzien is op enkele honderden mensen.   

De voorbije dagen zijn vele tientallen bootjes met migranten en vluchtelingen aangekomen op Lampedusa. Gisteren alleen waren het er 63, met aan boord in totaal meer dan 1.800 mensen. Vanochtend zijn daar alweer meer dan 500 mensen bijgekomen. 

In totaal zijn nu al meer dan 4.000 migranten en vluchtelingen gestrand op het kleine eiland in de Middellandse Zee. Omdat de weersomstandigheden meezitten, wordt verwacht dat vandaag en morgen nog meer mensen de oversteek zullen wagen vanuit Tunesië of Libië. 

Ambulances rijden af en aan op Lampedusa.

Lampedusa kan de toestroom niet aan. Het opvangcentrum op het eiland is maar voorzien op een 400-tal mensen. Veerboten moeten migranten en vluchtelingen overbrengen naar Porto Empedocle, aan de zuidkust van Sicilië, maar er varen er niet genoeg uit om voldoende transfers mogelijk te maken. De lokale overheid vraagt dat het leger schepen en vliegtuigen inzet.   

De voorbije dagen werden voor de kust van Tunesië en Libië, in internationale wateren, ook al honderden migranten en vluchtelingen gered door het schip Ocean Viking van de hulporganisatie SOS Méditerranée. Donderdag waren dat er 272, vrijdag nog eens 166. Zij worden overgebracht naar Genua in het noorden van Italië, de haven die hen door de Italiaanse overheid is toegewezen.  

Meer dan 100.000

Italië ziet dit jaar erg veel migranten en vluchtelingen aankomen. De voorbije dagen werd de kaap van 100.000 overschreden. Daarbij zijn meer dan 12.000 onbegeleide minderjarigen.

2023 lijkt een van de jaren te worden met de meeste aankomsten, hoewel de uiterst rechtse regering van premier Giorgia Meloni van de strijd tegen illegale migratie een prioriteit heeft gemaakt. Zo heeft de regering het voor ngo's moeilijker gemaakt om reddingsoperaties op zee uit te voeren. Ook wil ze dat migranten worden tegengehouden nog voor ze via de Middellandse Zee de oversteek maken naar Italië.

Eerder deze zomer reisde Meloni in het gezelschap van de toenmalige Nederlandse premier Mark Rutte en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Tunesië om een door mensenrechtenorganisaties bekritiseerde migratiedeal te sluiten. In navolging van de Turkijedeal engageert Tunesië zich om migranten tegen te houden, in ruil voor financiële steun van de EU.

Quota voor legale migratie

Italië blijft het Europese land waar de meeste migranten en vluchtelingen aankomen. Het land vraagt al jaren meer steun van de EU bij de opvang. In een toespraak in Rimini gisteravond riep de Italiaanse president Sergio Mattarella de EU op om meer legale migratie toe te laten om mensensmokkel in te dammen.   

"Migratiefenomenen zouden moeten worden aangepakt voor wat ze zijn: mondiale bewegingen die niet door muren of grenzen kunnen worden tegengehouden. Enkel regelmatige en houdbare quota, die ruim genoeg zijn, zijn een manier om de wrede mensensmokkel uit te roeien", zei Mattarella op een conferentie van een katholieke vereniging. Hij vroeg de EU ook "om een concreet en voortdurend engagement."

Meest gelezen