© Chris Bosseloo

Wijnboer uit Borsbeke lanceert aperitief met overschotten van druiven

Wijndomein "Pres de Gand" in Borsbeke bij Herzele lanceert een Ratafia, met druiven die anders in de vuilbak belanden. Ratafia is een aperitief, vooral bekend in Spanje en Frankrijk. De wijnboer heeft zo een duurzame oplossing gevonden voor de overschotten in het wijnproductieproces.

In Borsbeke bij Herzele wordt vandaag een speciaal aperitief voorgesteld door de wijnboer van "Pres de Gand". Wijnboer Rudy De Vos heeft voor het eerst een afgeleid product van zijn wijn gemaakt: een Ratafia. Dat is een aperitief dat populair is in Spanje en Frankrijk.

Hij gebruikt daarvoor enkel de druifoverschotten die hij niet meer nodig heeft voor de productie van zijn andere wijnen. "We wilden een nieuw product, maar ook onze resten kwijt. Dus dit was ideaal", vertelt wijnboer Rudy De Vos.

Rudy doet alles zelf als wijnproducent, met de hulp van zijn vrouw en familie. "We verzorgen onze planten, plukken onze druiven en verwerken ze zelf tot wijn. Ook het bottelen gebeurt bij ons in het bedrijf. We verkopen de wijn op ons domein en we leveren aan verschillende restaurants en wijnhandelaars in de buurt. Onze voornaamste afzetmarkt situeert zich dus in Vlaanderen, we exporteren niet naar het buitenland."

Carrièreswitch van IT naar wijn

Rudy De Vos maakte tien jaar geleden een carrièreswitch van de IT-sector naar de wijnproductie. Hij is de laatste vier jaar fulltime aan de slag als druivenkweker en wijnproducent. "De eerste jaren is het wachten op een goeie oogst en tegen dat je als wijnproducent echt kan meespelen, heb je al snel vijf jaar op de teller. Bovendien is het uitbouwen van een bedrijf een vrij grote investering en wou ik eerst zeker zijn dat alles goed draaide voor ik er mijn fulltimejob van maakte."

De lokale wijnproducent zet de deuren wijd open voor een kijkje achter de schermen en om voor het eerst te proeven van de ambachtelijk gemaakte aperitief. Zijn wijndomein maakt deel uit van de Toer Lekker Oost-Vlaams, die je  langs verschillende streekproducenten in de provincie brengt.

© Chris Bosseloo
© Chris Bosseloo

Meest gelezen