Directeur British Museum stapt op na diefstallen, sommige verdwenen stukken intussen opgespoord 

Hartwig Fischer, de directeur van het British Museum, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen. Hem wordt nalatigheid verweten nadat is gebleken dat een museumedewerker zo'n 2.000 stukken uit de collecties kon stelen. De zaak is bijzonder pijnlijk voor een van de meest prestigieuze en drukst bezochte musea ter wereld.

De Duitse kunsthistoricus Hartwig Fischer had sinds sinds 2016 de leiding over het prestigieuze British Museum. Volgend jaar zou hij zijn functie beëindigen, maar zijn vertrek is vroeger gekomen.

De druk om met onmiddellijke ingang op te stappen nam steeds meer toe nadat was gebleken dat uit het museum talloze waardevolle stukken waren gestolen. Eerder deze maand kwam aan het licht dat een museummedewerker was ontslagen nadat talloze waardevolle stukken uit de collecties "verdwenen, gestolen of beschadigd" bleken te zijn. 

Volgens Britse media gaat het om zo'n 2.000 voorwerpen, onder meer gouden juwelen en edelstenen.  De kunststukken dateerden uit de periode van de 15e eeuw voor Christus tot de 19e eeuw na Christus. Ze werden bewaard in een magazijn voor academisch onderzoek. Ze waren niet tentoongesteld.

Zeker twee kunsthandelaren hadden het British Museum twee jaar geleden al laten weten dat stukken uit de collecties voor een habbekrats online te koop werden aangeboden. Maar tot hun verbazing kwam er geen reactie op hun waarschuwingen.

Het museum "heeft duidelijk niet gereageerd zoals het had moeten doen" toen het op de hoogte werd gebracht van de diefstallen van 2021, erkent Hartwig Fischer nu in een mededeling. "De verantwoordelijkheid voor deze nalatigheid ligt uiteindelijk bij de directeur."

BEKIJK - Deense antiekhandelaar: "Ze namen mijn waarschuwingen niet ernstig, ze luisterden niet":

Videospeler inladen...

Volgens Fischer is "de toestand waarmee het museum te maken heeft, bijzonder ernstig". "Maar ik ben er oprecht van overtuigd dat het hier overheen zal komen en er sterker zal uitkomen", zegt hij.

Deel van gestolen stukken is intussen opgespoord

Een deel van de gestolen stukken, is intussen teruggevonden. Dat heeft voorzitter van het British Museum George Osborne gezegd tijdens het radioprogramma "Today" van de Britse openbare omroep BBC. Over hoeveel stukken het gaat, preciseerde hij niet. 

Osborne zei ook dat het museum lange tijd het slachtoffer van diefstallen is geweest, en dat er meer had kunnen worden gedaan om dat te voorkomen. Eerdere vermoedens van diefstal werden volgens Osborne mogelijk niet serieus genomen omdat museummedewerkers niet konden geloven dat iemand in hun midden een rol speelde bij de diefstal.

Meest gelezen