Direct naar artikelinhoud
UpdateVoetbal

FIFA schorst Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales na omstreden kus

Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales.Beeld REUTERS

Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales is door de FIFA geschorst voor alle voetbalgerelateerde activiteiten. De schorsing gaat vandaag in en duurt 90 dagen. Dit in afwachting van de disciplinaire procedure na zijn kus aan een speelster na de door Spanje gewonnen WK-finale. Bovendien mag hij - net als de Spaanse voetbalbond - geen contact opnemen met Hermoso en haar naaste omgeving.

Video wordt geladen...

Het WK vrouwenvoetbal kende afgelopen zondag zijn ontknoping, maar zindert nog steeds na - weliswaar om de verkeerde redenen. Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales staat sinds zondag in het oog van de storm nadat hij de speelsters van ‘La Roja’ meteen na de finale wel heel intens feliciteerde met hun wereldtitel. Rubiales pakte alle speelsters stevig vast, deelde hier en daar een zoen uit en kuste aanvalster Jennifer Hermoso zelfs vol op de mond.

Vooral de kus aan Hermoso bracht een lawine aan kritiek teweeg, maar Rubiales wil van geen wijken weten - dat maakte hij vrijdag duidelijk. “Ik ga niet aftreden”, herhaalde hij veelvuldig op een spoedoverleg. Rubiales zei tijdens zijn speech dat hij het slachtoffer is van “vals feminisme” en “karaktermoord”. En dat de kus spontaan was, wederzijds en met instemming. Maar de druk wordt stilaan onhoudbaar. Vrijdagavond ondertekenden maar liefst 81 Spaanse speelsters - waaronder de 23 WK-winnaressen - een open brief waarin ze het gedrag van Rubiales aan de kaak stellen.

Lees ook

Spaanse speelsters weigeren nog voor nationale team uit te komen zolang voorzitter voetbalbond aanblijft

“De speelsters van de Spaanse nationale ploeg verwachten een sterk antwoord van de autoriteiten zodat deze daden niet ongestraft blijven”, klinkt het. “Het maakt ons triest dat zo’n onaanvaardbaar incident de grootste prestatie van het Spaanse vrouwenvoetbal compleet overschaduwt. Na alles wat er gebeurd is, wensen de speelsters die deze brief ondertekend hebben niet langer opgeroepen te worden onder het huidige bewind.”

Video wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

In de open brief komt ook Hermoso aan het woord. Ze maakt nog eens duidelijk dat ze geen toestemming had gegeven voor de kus. “Ik wil duidelijk maken dat ik nooit toestemming heb gegeven voor de kus. Ik tolereer niet dat mijn woorden in twijfel worden getrokken en nog minder dat er woorden worden uitgevonden die ik nooit gezegd heb.”

De de Koninklijke Spaanse Voetbalfederatie reageerde intussen, via een officieel communiqué, op de open brief die gestuurd werd door FUTPRO. “De RFEF (de federatie, red.) wil benadrukken dat de bevoegde organen van de RFEF, die de klachten behandelen die bij de bond zijn ingediend, geprobeerd hebben om contact op te nemen met Jennifer Hermoso, maar dat dit niet lukte. De RFEF kondigt aan alle passende juridische stappen te ondernemen ter verdediging van de eer van de voorzitter van de RFEF, die duidelijk en eenvoudig heeft uitgelegd hoe de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het bewijs is overtuigend dat de heer Rubiales niet heeft gelogen en dat zijn verhaal over de gebeurtenissen waar is. De versie van de feiten die de voorzitter gegeven heeft, staat in contrast met de interne dossiers die zijn geopend, zonder dat mevrouw Jennifer Hermoso heeft geantwoord op een van de verzoeken die tot nu toe zijn gedaan.” Nadien volgt er een reconstructie van de feiten.

Eerder op vrijdag maakten ook meerdere Spaanse (mannelijke) topvoetballers na de toespraak duidelijk dat ze hun bondsvoorzitter veroordelen. “Mijn oren bloeden”, schrijft doelman David De Gea op X. Zijn voormalige collega Iker Casillas vindt het gedrag van Rubiales “beschamend”. Hector Bellerin, rechtsachter bij Real Betis, noemt Rubiales zelfs “een narcist”. “Mensen als hij geloven nooit dat ze een fout gemaakt hebben. Ze kunnen liegen, de waarheid manipuleren en de schuld bij het slachtoffer leggen om hun macht te behouden.”

Video wordt geladen...

Borja Iglesias, spits bij Betis en dus een ploegmaat van Bellerin, gaat nog een flinke stap verder. Uit protest tegen Rubiales kondigde de 30-jarige aanvaller vandaag zijn afscheid bij de Spaanse nationale ploeg aan. “Het shirt van Spanje dragen is een van de mooiste dingen die me tijdens mijn carrière overkomen is. Ik weet niet of het ooit weer een optie wordt, maar ik heb besloten om niet meer voor Spanje uit te komen tot er dingen veranderen en dit gedrag niet langer ongestraft blijft. Ik ben triest en teleurgesteld, als voetballer en als persoon.”

Nieuw contract voor controversiële bondscoach

Los van de heisa rond zijn eigen persoon maakte Rubiales tijdens de bijeenkomst bekend bondscoach Jorge Vilda een nieuw contract te willen aanbieden. “Ik wil dat je ook de komende vier jaar bij ons blijft en een half miljoen euro per jaar gaat verdienen”, sprak Rubiales. “Je verdient het. Je bent de beste coach van de wereld en hebt ons mee het WK bezorgd.”

Dat Vilda een nieuwe verbintenis krijgt aangeboden, is op z'n zachtst gezegd opvallend te noemen. Tijdens de WK-finale was te zien hoe de Spaanse bondscoach een borst van een van zijn assistenten vastpakte. Vilda lag sowieso al onder vuur nadat in de aanloop naar het toernooi 15 speelsters - onder wie Hermoso - afhaakten uit onvrede over diens kleedkamer- en selectiebeleid. De Spaanse voetbalbond bleef ook achter zijn bondscoach staan.

Twitter bericht wordt geladen...