© AP

© EPA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Belgische politie betrokken bij grote terreuractie in Barcelona: “Link met aanslagen in Brussel”

Bij de antiterreuractie in het noordoosten van Spanje zijn dinsdag acht mensen opgepakt in de buurt van Barcelona. Vier van hen zouden banden hebben met verdachten die werden opgepakt na de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016, zo zegt de Catalaanse politie. De antiterreuractie was een samenwerking tussen de Catalaanse politie, de Spaanse nationale politie en de Belgische federale politie.

De agenten voerden dinsdagochtend een twaalftal huiszoekingen uit in vijf dorpen in de omgeving van Barcelona. Bij die operatie, die de codenaam ‘Apollo’ meekreeg, werden “verschillende” personen opgepakt. De negen verdachten zijn allemaal inwoners van Catalonië en zijn tussen de 31 en 39 jaar oud, zo zegt het hoofd van de Catalaanse politie Josep Lluis Trapero. Een van hen heeft de Spaanse nationaliteit en de andere acht de Marokkaanse.

De meerderheid was al gekend door de politiediensten, zowel voor kleine als voor georganiseerde criminaliteit. Bij de huiszoekingen hebben de politiediensten een heleboel documenten, computers en andere elektronica, cash geld, vuurwapens en drugs aangetroffen. Ook in Marokko zijn, op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter, huiszoekingen bezig in woningen die gelinkt worden aan de verdachten. Speurders van de Spaanse nationale politie en de Mossos d’Esquadra zijn ook daarbij aanwezig.

Volgens Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht “te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties” en zouden ze naar België hebben gereisd. Enkele van de verdachten die zijn opgepakt zouden twee dagen voor de aanslagen in Maalbeek en Zaventem in ons land zijn geweest.

Beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie

De negen verdachten die vandaag zijn opgepakt, zullen vandaag nog ter beschikking worden gesteld van de onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional (het nationale gerechtshof in Madrid), en worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, lidmaatschap van een criminele organisatie, drughandel, diefstal met geweld, verboden wapenbezit en witwassen.

Meesterbrein aanslag Brussel opgepakt?

Oussama Attar, het brein achter de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem en Parijs in november 2015, zou volgens een aantal bronnen het doelwit zijn geweest van de antiterreuractie. Daar is echter nog geen officiële bevestiging van. Andere bronnen ontkennen bovendien de link met Attar.

© rr

Appartementen in Molenbeek en Brussel

Het onderzoek is volgens Spaanse media gestart na info vanuit België en was al zo’n 8 maanden aan de gang. Toen vond de Belgische politie gegevens van een aantal Catalanen in appartementen in de buurt van Molenbeek en Brussel. Het gaat volgens media onder andere om de appartementen van waaruit de terroristen zijn vertrokken richting Maalbeek en Zaventem om daar op 22 maart aanslagen te plegen.

“Hoge graad van complexiteit”

De voorbije maanden was er een intensieve samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de Belgische politie en de Mossos d’Esquarda (de Spaanse antiterreureenheden).

De Apollo-actie was het resultaat van een onderzoek dat gekenmerkt werd door een hoge graad van complexiteit, de veelvuldigheid aan te onderzoeken misdrijven, het grote aantal betrokken verdachten en de honderdduizenden data die de politie-analisten hebben moeten verwerken. De Mossos d’Esquadra wijzen er ook op dat het onderzoek niet van start had kunnen gaan zonder de medewerking van de bevolking, die hen in staat heeft gesteld de verdachten snel te identificeren.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer