Hier moeten eigenaars van elektrische auto’s extra belasting betalen omdat ze geen brandstof tanken.

Hier moeten eigenaars van elektrische auto’s extra belasting betalen omdat ze geen brandstof tanken

Vanaf 1 september moeten eigenaars van elektrische voertuigen in Texas méér belastingen betalen. De Amerikaanse staat wil zo de misgelopen brandstofaccijnzen recupereren.

mtm
Bron: ABC News

De pas aangenomen Senaatswet 505 stelt dat eigenaars van elektrische voertuigen vanaf volgende maand een vergoeding moeten betalen op het moment dat ze hun wagen registreren of hun registratie vernieuwen. Het gaat om een jaarlijkse vergoeding van 200 dollar. Voor wie een nieuw voertuig koopt, zullen de kosten oplopen tot 400 dollar, want dan moet er meteen voor twee jaar betaald worden.

De extra belasting wordt opgelegd omdat bestuurders van elektrische voertuigen volgens de lokale overheid geen brandstofaccijnzen betalen en bijgevolg “niet eerlijk meebetalen aan een fonds dat de bouw van nieuwe wegen en herstellingen financiert”.

De 200 dollar is niet lukraak gekozen. Volgens een rapport uit 2020 zou de staat jaarlijks gemiddeld dat bedrag mislopen als een auto op benzine wordt vervangen door een elektrisch exemplaar.

Milieuorganisaties hebben zich al kritisch uitgelaten over de nieuwe maatregel. “We moeten net dringend meer elektrische voertuigen op onze wegen krijgen”, aldus Luke Metzger van Environment Texas. “En elke extra vergoeding zal de drempel om er eentje aan te schaffen net verhogen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer