Vanop een militaire luchtmachtbasis worden zwaargewonde brandweermensen naar België en Italië overgebracht.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Twee doden en tientallen gewonden bij explosies in tankstation in Roemenië, twee gewonden overgebracht naar Neder-over-Heembeek

Bij twee explosies bij een tankstation in de buurt van de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn twee doden en 56 gewonden gevallen. Veel slachtoffers zijn brandweermensen die ter plaatse waren gekomen na de eerste ontploffing. Twee zwaargewonden zijn overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek in Brussel.

Roemenië is de voorbije avond en nacht opgeschrikt door twee opeenvolgende explosies aan een tankstation voor LPG (vloeibaar gas) in Crevedia, ten noorden van de hoofdstad Boekarest. Daarbij zijn twee doden gevallen en 56 gewonden.

BEKIJK - Zo krachtig waren beide explosies:

Videospeler inladen...

Veel van de gewonden zijn brandweermensen die na de eerste ontploffing ter plaatse waren gekomen om hulp te bieden.

BEKIJK - Brandweermensen rennen voor hun leven na een tweede gasontploffing:

Videospeler inladen...

Binnen een straal van ruim 700 meter werd de bevolking geëvacueerd. Grote wegen werden afgesloten. In de loop van de ochtend raakte het vuur onder controle.

Gewonden naar België

Verschillende slachtoffers hebben ernstige brandwonden opgelopen. Twee zwaargewonde brandweermannen zijn vanochtend met spoed overgebracht naar ons land, waar ze worden behandeld in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek in Brussel.

"Ze hebben de overbrenging goed doorstaan en zijn zeer stabiel geweest tijdens de vlucht", zegt dokter Thomas Rose, diensthoofd van het brandwondencentrum.

Het centrum kan zorg bieden die in Roemenië nog niet beschikbaar is. "We hebben de materialen die het meest geschikt zijn om die wonden te behandelen. We hebben ook de infrastructuur - bedden, baden - en natuurlijk ook de knowhow. Dat is het belangrijkste: we weten hoe we die wonden moeten aanpakken. In Roemenië wordt daaraan gewerkt, maar bestaat nog niet de expertise die we in België kennen."

BEKIJK - Twee slachtoffers zijn overgebracht naar Neder-over-Heembeek ("Het Journaal", 13 uur):

Videospeler inladen...

Er zijn ook twee gewonden met spoed overgebracht naar Italië. In de loop van de dag zullen ook nog gewonden naar ziekenhuizen in Oostenrijk, Noorwegen en Duitsland worden overgebracht. 

Het parket in Roemenië is een onderzoek gestart naar het incident. Het tankstation zou geen toestemming hebben gehad om te werken. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

Meest gelezen