Een interventieteam van de politie in Jacksonville.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Drie doden bij racistisch gemotiveerde schietpartij in supermarkt in Amerikaanse stad Jacksonville

In Jacksonville in de Amerikaanse staat Florida zijn drie mensen doodgeschoten in een supermarkt. De schietpartij was racistisch gemotiveerd. De dader was een witte twintiger, alle slachtoffers - twee mannen en een vrouw - waren zwart.

De schutter, een witte twintiger, pleegde de moorden in een Afrikaans-Amerikaanse buurt in de stad Jacksonville. De dader, die gemaskeerd was en een kogelvrij vest droeg, was gewapend met een automatisch geweer en een pistool. Volgens lokale media schoot hij eerst op auto's. Daarna ging hij de supermarkt binnen, waar hij drie klanten doodschoot.

"Hij richtte zich op een bepaalde groep, en het waren zwarte mensen", zei sheriff T.K. Waters op een persconferentie. Hij noemde het racistische motief van de schutter heel duidelijk. De man zou manifesten hebben achtergelaten die volgens de sheriff "zijn weerzinwekkende ideologie van haat beschrijven". Op een van de wapens die hij gebruikte stonden hakenkruisen afgebeeld.

Vóór de schietpartij was de man volgens media gezien in de buurt van een universiteitscampus. Daar was hij vertrokken nadat hem was gevraagd zich te identificeren.

Na de moordpartij in de supermarkt schoot de dader ook zichzelf dood. Volgens de sheriff zijn er geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een grotere groep. De politiediensten gaan ervan uit dat hij alleen handelde. 

De schietpartij roept herinneringen op aan het haatmisdrijf in Buffalo in de staat New York, iets meer dan een jaar geleden. In een supermarkt in een zwarte buurt schoot een 18-jarige tien mensen dood. Er vielen ook meerdere gewonden.

Precies vijf jaar geleden werden in Jacksonville twee mensen gedood bij een schietpartij op een videogamesfestival. 

Meest gelezen