Fulton County Sheriff's Office

Mugshot boost Trump-campagne: meer dan 6,5 miljoen euro aan donaties sinds politiefoto

De presidentscampagne van oud-president Donald Trump heeft ruim 7 miljoen dollar (omgerekend zo'n 6,5 miljoen euro) opgehaald sinds hij zich donderdag meldde bij de gevangenis in Atlanta. Dat heeft zijn campagnewoordvoerder bekendgemaakt. Vrijdag was een recorddag: Trump - of beter gezegd zijn mugshot - sleepte toen 4,2 miljoen dollar (ruim 3,5 miljoen euro) binnen.

De voormalige president wordt in de Amerikaanse staat Georgia vervolgd voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag in 2020 te beïnvloeden. Donderdag meldde hij zich aan bij de gevangenis van Fulton County in Atlanta, de hoofdstad van Georgia.

De 77-jarige Trump kwam meteen vrij na het betalen van een afgesproken borgsom van 200.000 dollar (omgerekend zo'n 183.000 euro). Maar niet zonder het maken van een politiefoto, de zogenoemde mugshot.

Het was al zijn vierde aanmelding in een rechtszaak in vijf maanden tijd, maar nooit eerder was er zo'n foto gemaakt. Tot donderdag. Trump is daarmee de eerste Amerikaanse ex-president die een mugshot heeft. 

De volledige mugshot van de voormalige president Donald Trump.
Fulton County Sheriff's Office

Zelf noemt hij het poseren voor de foto "een verschrikkelijke ervaring". Toch wordt het historische beeld ingezet voor zijn presidentscampagne. De mugshot pronkt op zijn eigen website met daarbij een directe link om geld te doneren. 

En er is meer. Koffiemokken, shirts, posters, bumperstickers en drankkoelers met Trumps mugshot zijn er te verkrijgen. Fans hebben dus de keuze uit een ruim aanbod.

En die merchandising is een schot in de roos, zo blijkt. De opbrengst ervan draagt voor een groot deel bij aan de 7,1 miljoen dollar (ongeveer 6,5 miljoen euro) die volgens de woordvoerder sinds donderdag binnenkwam. Een ander deel bestond uit donaties. In totaal werd er de afgelopen drie weken bijna twintig miljoen dollar opgehaald. 

Mugshot-merchandising draait op volle toeren:

Videospeler inladen...

De voormalige president kijkt in Georgia aan tegen 13 aanklachten, waaronder afpersing, vervalsing, het afleggen van valse verklaringen en het aanzetten van lokale bestuurders om hun ambtseed te schenden.

Meest gelezen