Onder grote belangstelling van de Merksemnaren fietste wereldkampioene Lotte Kopecky naar de overwinning in de Schaal Sels.© Koen Fasseur

Merksem juicht Lotte Kopecky naar de overwinning in Schaal Sels: “Zo’n vedette aan de start, da’s ferm”

Merksem -

Het was niet al reuzen dat de klok sloeg afgelopen weekend. Ook de wielerwedstrijd Schaal Sels, de 96ste editie intussen, bracht zondag veel volk op de been in Merksem. Lotte Kopecky was zonder twijfel dé vedette van de dag. Ze won niet alleen de vrouwenkoers, want van ver buiten Antwerpen kwamen toeschouwers de kersverse wereldkampioene toejuichen.

Jan Stassijns

LEES OOK. Schaal Sels is eerste koers die Lotte Kopecky wint in regenboogtrui: “Het doet me meer dan verwacht”

De Schaal Schels is een fenomeen in Merksem en dat was zondag meteen voelbaar voor wie de Bredabaan op wandelde. Om 11u begonnen de vrouwen aan de wedstrijd. Dat kersvers wereldkampioene Lotty Kopecky mee aan de start verscheen, bracht al vanaf het begin veel volk op de been.

Toch waren het niet alleen de rensters die applaus kregen, ook de volgwagens, de politie en de seingevers werden luid aangemoedigd. En dat is de verdienste van de familie Bossuyt die, zoals elk jaar, ook op de 96ste editie van de Schaals Sels langs de kant van het parcours staat. “Voor ons is dat nostalgie, want wij kwamen hier als kind ook altijd een hele dag rondlopen”, vertelt voormalig zwemkampioene Tine Bossuyt. “En dan is het bijzonder leuk om dat nu ook met onze kinderen te delen. Zo blijft het een familietraditie. En we maken er een erezaak van om de sfeer erin te brengen.”

Niemand kan de familie Bossuyt passeren, zonder luidkeels aangemoedigd te worden. Of je nu op een koersfiets zit of niet. “Het is superfijn dat de wielersport voor vrouwen zo in de kijker staat de jongste tijd”, vult zus Lotte aan. “Daarom is het ook fantastisch dat Lotte Kopecky hier is. Het leeft wel. Eindelijk, zou ik zeggen.”

Niemand kan de familie Bossuyt passeren, zonder luidkeels aangemoedigd te worden. Of je nu op een koersfiets zit of niet.© Koen Fasseur

Jeanine Pot (78), Hugo De Graeve (81), Linda Van Gucht (72), Rik Gestels (73) en Mieke Deckers (72) houden het iets rustiger. Maar als rasechte Merksemnaren zijn ze uiteraard ook dit jaar aanwezig. “Vroeger was de Schaal Sels op een dinsdag en nam zowat heel Merksem verlof de dag nadien”, herinnert Jeanine zich. “Alle cafés bleven open tot 4u ’s nachts en iedereen was poepeloere zat.”

“Maar ook nu blijf het een plezante boel”, zegt Rik. “En met zo’n vedette als Lotte Kopecky aan de start… Da’s toch ferm. Ze moet hier niet zijn, maar ze doet het wel. En dat siert haar.”

Hugo De Graeve (81), Linda Van Gucht (72), Rik Gestels (73), Jeanine Pot (78) en Mieke Deckers (72).© Koen Fasseur

Aan de aankomst valt nog een regenboogtrui op, die van Hanne Vermeyen (15) uit Geel. Ze koerst ook zelf, maar bij de Schaals Sels staat ze langs de kant om te supporteren voor Lotte Kopecky en Ellen Van Loy die vorig jaar op haar 42ste stopte met veldrijden. “Ik heb speciaal voor Lotte mijn tenue aangetrokken” zegt ze. “Ik probeer wanneer ik kan naar wedstrijden te gaan kijken. Zo was ik er ook bij op de zesdaagse van Gent.” Het was dus niet alleen Kopecky zelf die glunderde toen ze als eerste over de streep kwam.

Bij de mannen, later op de dag, schreef Lionel Taminiaux de Schaal Schels op zijn naam.

Hanne Vermeyen (15) uit Geel op het moment dat haar idool Lotte Kopecky voorbijfietst.© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur