Moeten centrale banken binnenkort af van gelijklopend beleid?

Tijdens het Jackson Hole Symposium waarschuwde Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, voor “een tijdperk van verschuivingen in economische relaties en breuken in gevestigde regelmatigheden”.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft het moeilijker dan andere landen om de economie uit het COVID-dal te tillen. De People’s Bank of China verlaagt de rente, nadat het land in deflatie terechtkwam. In de Verenigde Staten en Europa staan de rentes hoog, doordat de inflatie nog niet volledig is gaan liggen. Deze tegenstrijdigheid zorgt voor een aftakking in internationaal monetair beleid.

Christine Lagarde besprak deze mogelijke wijzigingen in beleid vrijdag tijdens het Jackson Hole Symposium, een discussieforum voor centrale bankiers van over de hele wereld. Het thema dit jaar is “Structurele verschuivingen in de wereldeconomie”.

  • Voor veel landen is het monetair beleid, dankzij goede communicatie, zeer gelijkaardig geweest. Na lage rentes tijdens de COVID-pandemie om de economie te ondersteunen, werd de rente al terug stevig opgetrokken.
  • China kon vanwege het zero
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer