© Shutterstock

Plus ArtikelDierendokter

Vijf commando’s die elk baasje zijn hond moet aanleren: een must, maar hoe begin je eraan?

Jouw hond hoeft geen kampioen doggydance of de beste apporteur te zijn? Helemaal niet erg. Maar toch is het nodig dat hij enkele basiscommando’s kent. “Honden hebben een leider nodig. Als ze die niet hebben, kan het heel erg fout lopen in relaties met mensen maar evenzeer met andere honden of huisdieren”, zegt dierendokter Rob Lückerath.

Renilde Bleys

Elke hond moet op zijn minst de vier basiscommando’s kennen: ‘hier’, ‘zit’, ‘blijf’ en ‘lig’. ‘Aan de voet’ is het laatste commando dat zeker een meerwaarde is voor een fijne wandeling.

Waarom zijn deze commando’s zo belangrijk? “Een hond vraagt maar één ding dat is duidelijkheid”, zegt Rob Lückerath. “Het moeten zeker niet allemaal primussen in de puppyklas zijn of misschien vind jij dat eigenwijze trekje wel leuk wanneer je hond pertinent weigert om de bal terug te brengen. Maar zonder een goede basisopvoeding krijg je een hond die de schrik van de buurt wordt. Hij is verward, onzeker en dus ook gevaarlijk. In een roedel heb je ook het alfamannetje en -vrouwtje, de rest luistert. Wij zijn de nieuwe familie en het is dus belangrijk dat wij de leider zijn. Dat betekent niet brutaal toespreken of – godbetert – slaan maar correct en kordaat leiderschap tonen. Het is ook heel belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen de hondenschool en de opvoeding thuis. Vergelijk het met je kind naar de kleuterklas laten gaan. Daar leren ze heel veel maar de basis van de opvoeding ligt bij jou thuis.”

Voor je aan de les begint: snoepjes zijn magisch, voor wat lekkers gaat elke hond door de knieën.

Zo begin je aan de commando’s:

1.“Hier”

© Shutterstock

Zoek een rustige plek met weinig afleiding, de gang bijvoorbeeld en neem een beetje afstand van je hond. Roep hem naar jou met een snoepje zichtbaar in je hand. Wanneer hij naar je toekomt spreek je hem enthousiast toe tot hij voor je staat. Buig langzaam door de knieën en beloon met woorden en het snoepje. Verruim telkens de afstand en ga naar plaatsen met meer afleiding wanneer hij doorheeft dat naar je toekomen wat lekkers oplevert.

LEES OOK. Op wandel met je hond: wat als het een gevecht wordt? Vijf problemen en hun oplossingen

2.“Zit”

© Shutterstock

Hou het snoepje bij de hand maar toon het nog niet. Roep je hond rustig naar je toe en laat dan pas het snoepje zien. Hou het boven zijn kop waardoor je hond automatisch zal gaan zitten omdat hij naar het snoepje kijkt. Zodra hij gaat zitten, beloon je met woorden en het snoepje.

Dit commando kan levensreddend zijn. Wanneer je hond aan de andere kant van de weg loopt, roep hem dan niet want er kan een auto aankomen. Roep of fluit dat hij moet gaan zitten, waarna je hem kan gaan ophalen.

3.“Blijf”

© Shutterstock

Zit hij netjes neer wanneer jij dat vraagt, dan is het tijd voor het volgende commando: “blijf”. Hiervoor gebruik je best een lange lijn. Zodra de hond netjes is gaan zitten, zet je een stap achteruit en geef je het commando blijf. Hou de lijn licht gespannen en hoog. Hou de hele tijd oogcontact met je hond. Pas wanneer hij blijft zitten en wacht tot je hem bij je roept, krijgt hij het lekkers. Spreek vooral rustig want je wilt niet dat je hond dol enthousiast op je af komt rennen.

LEES OOK. Dieren zijn soms kleine vandaaltjes en toch vergeven we het hen: hoe komt dat? En hoe stop je de vernielzucht?

4.“Lig”

© Shutterstock

Laat je hond eerst zitten en kniel dan naast hem. Neem de halsband vast en hou een snoepje in de andere hand. Hou het bij de neus van je hond maar geef het nog niet. Laat je hand zakken tot aan de grond met telkens het commando “lig”. Zodra hij gaat liggen, kan hij weer smullen.

5.“Voet”

© Shutterstock

Een heel belangrijk commando als je op een prettige manier wil wandelen. Je begint thuis in de woonkamer. Zorg dat je een goede halsband en riem hebt. Ga naast je hond staan met een snoepje bij de hand. Hou het snoepje in de hand waar je de riem vasthoudt. Gebruik de andere hand om die rustig op de riem te leggen. Zodra je een stap verzet en je hond naast je loopt, geef je het commando “voet”. Trekt hij aan de riem en wil hij voor je gaan staan, oefen dan met je andere hand lichte druk uit op de riem zodat hij weer in de juiste richting wordt geleid. Eens hij naast je stilstaat en gaat zitten, kan hij zijn beloning ontvangen. Bouw rustig op en met het nodige geduld kan je de wandeling telkens wat langer maken.

Volgen doet de hond links. De reden is dat wanneer jezelf aan de juiste kant van de weg loopt (tegen het verkeer in, zodat je de auto’s aan ziet komen) de hond aan de veilige binnenkant wandelt.

Sluit elke oefening positief af, je hond moet de hele training als iets positiefs ervaren.

LEES OOK. Een goed opgevoede puppy wordt je beste vriend: dit zijn de meest gemaakte fouten als je een jonge hond in huis haalt

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws