Met de fiets terug naar school? Verkeersinstituut Vias geeft tips aan ouders en leerlingen: "Laat je niet afleiden door je smartphone"

Met de smartphone in de hand fietsen? Dat is onveilig en strafbaar. Het is een van de aandachtspunten die verkeersinstituut Vias aanhaalt bij het nakende nieuwe schooljaar. Nogal wat leerlingen zullen met de fiets naar school trekken. "En dat is veel beter dan met de auto voor de schoolpoort te worden afgezet", zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. "Maar maak goeie afspraken met je kind."

Dat je een fikse boete kan krijgen als de politie je betrapt met de smartphone in de hand achter het stuur van de auto, is genoegzaam bekend. Maar ook tijdens het fietsen mag je je gsm-toestel niet in de hand nemen. Ook niet om vlug even dat ene Whatsapp-berichtje te bekijken.

Als fietser ben je ook een bestuurder van een voertuig en het reglement is duidelijk: "Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is".

Doe je dat toch, dan bega je een verkeersovertreding van de derde graad en riskeer je een boete van 174 euro. Strafbaar dus, maar verkeersinstituut Vias wil in de aanloop naar het nieuwe schooljaar vooral sensibiliseren. "Als je fietst en je hebt de smartphone in de hand, heb je maar één hand aan het stuur. Naast een vorm van afleiding kan je dan ook makkelijk je evenwicht verliezen", zegt Stef Willems. "Wees daar alert voor."

"Het is moeilijk om er een percentage op te kleven van hoeveel ongevallen er aan te wijten zijn. Maar als je niet oplet, kan er zich altijd een ongeval voordoen", klinkt het. "De fiets is natuurlijk niet de grote boeman. De grootste onveiligheid komt nog altijd van mensen die met de wagen onoplettend zijn, te snel rijden of te dicht op een fietser zitten. Maar dat neemt niet weg dat je ook aan de fietsers moet vragen om het verkeersreglement te respecteren."

Afspraken

Veilig op de fiets is zeker ook belangrijk met het nieuwe schooljaar in zicht. "We zien dat veel jongeren zich op actieve wijze naar school verplaatsen, dus te voet of met de fiets. Dat is veel beter dan dat ze allemaal met de auto aan de schoolpoort worden afgezet", stelt Stef Willems van Vias.

De verkeersveiligheid voor schoolgaande jeugd is er op vooruit gegaan de laatste 30 jaar. "Het hoeft dus allemaal niet gevaarlijk te zijn. Vanaf de middelbare school gaan ze ook steeds vaker met leeftijdsgenoten rijden, zonder begeleiding van de ouders. Maak dan goeie afspraken met je kind", aldus Stef Willems.

"Het is geen probleem dat je met je vriend naar school fietst, prima. Maar ik wil graag weten langs welke route je rijdt. Ik zou graag hebben dat je boekentas goed is vastgemaakt. We spreken af dat je een helm opzet net zoals je vriendjes. Doe je fietslichten aan als het donker is. En kijk niet op je gsm, want dat kan ook gevaarlijk zijn."

"De politie gaat de schoolgaande jeugd niet actief meteen zware boetes geven, maar die afspraken zijn zaken die ouders kunnen meegeven aan hun kinderen. Uiteraard is het ook aan alle andere weggebruikers om aandachtig te zijn", besluit Stef Willems.

BEKIJK - "Terzake" ging vorig jaar op stap met de politie van Leuven waar verschillende fietsers tegen de lamp liepen met de gsm in de hand:

Videospeler inladen...

Meest gelezen