Piadina Italiana: nieuw op de Nationalestraat.© RR

Italiaanse broodjes, muziek aan tafel en Frans tafelen in een scheepsrefter: onze culinaire tips voor deze week

Culinair Antwerpen is constant in beweging. Elke week geven we drie tips.

Peter Briers

Évidence schakelt versnelling hoger

Chef-kok Lionel en zijn partner Amelie.© RR

Lionel Bethaz, de chef van restaurant Évidence, staat sinds vrijdag weer vier avonden achter het fornuis, in plaats van drie. “Eerder dit jaar kreeg ik hartproblemen”, vertelt hij. “Na de heropening in mei draaiden we wekelijks drie services, maar nu schakelen we opnieuw een versnelling hoger.”

Het handelsmerk van het huiskamerrestaurant blijft ongewijzigd: Franse gerechten met een hedendaagse toets. “Onze zaak wil een plek zijn die voor nieuwe culinaire ontdekkingen staat. Daarom werken we met een verrassingsmenu: niemand weet vooraf wat de pot schaft. Eén ding is zeker: elk gerecht wordt à la minute gemaakt.”

Évidence ligt in de vernieuwde Cadixwijk. “Ons pand, een vroegere refter voor mariniers en scheepsbouwers, vormt een contrast met veel nieuwe gebouwen in de buurt. Dat contrast proberen we ook in onze keuken te krijgen. Zo hoeven onze Franse lekkernijen per definitie niet zwaar te zijn, maar net licht en met elkaar in balans, doorheen het hele menu.”

Évidence, Indiëstraat 34, 2000 Antwerpen, do-zo: 19-21u, www.evidence-antwerpen.be 

Italiaanse broodjes

Jhon Dhepa maakt van piadina’s zijn specialiteit.© RR

Originele Italiaanse broodjes, zonder toegevingen: Jhon Dhepa, de chef van Piadina Italiana, wil er zijn specialiteit van maken. “Een piadina is een dun Italiaans broodje, afkomstig uit de regio Romagna en vooral populair in de streek rond Bologna. Ik ben zelf opgegroeid in Rimini en weet hoe een piadina hoort te smaken.”

Het handgemaakte broodje is de basis van elk gerecht. “Het is aan de klant om zelf, in enkele stappen, de toppings te bepalen. We hebben verschillende kazen, vleessoorten, groenten en sauzen. Wie wil, kan kiezen voor een van de piadina’s die we zelf samenstellen, zoals de tradizionale of de romagnola. We hebben ook een vegan variant en een glutenvrije piadina. Het broodje wordt eerst opgewarmd, pas nadien worden de toppings toegevoegd.”

Nationalestraat 82, 2000 Antwerpen, elke dag open van 11 tot 22u. Instagram: @piadina.italiana

Concertdiners bij Krioyo

Tafelen met livemuziek op de achtergrond: bij Bistro Krioyo is het de normaalste zaak van de wereld. “Dit najaar nodigen we vier bands uit”, zeggen uitbaters Pol Geusens en Bérénice San Giorgi. “Borzo Swing, met Jokke Schreurs, Gino Lafertin en Bieske Limberger, bijt op 12 oktober de spits af.” Later op het seizoen volgen ook nog Big Dave & Bart Mulders (9/11), Brasserie Croque-Notes (22/12) en Herman Brock Jr. (26/01). “Tijdens elk concert serveren we een menu. Klanten kunnen kiezen tussen vis of vlees, vegan of vegetarisch. Voor het diner betaal je 55 euro, maar ook wie enkel met een drankje van de muziek wil genieten, is welkom.”

Krioyo, Grotesteenweg 107, 2600 Berchem, woe-za: open vanaf 12u, www.krioyo.be