Oekraïense leger verovert dorp Robotyne en nadert strategisch belangrijke spoorlijn

Het Oekraïense leger heeft het dorp Robotyne, aan het zuiden van het front, heroverd. Dat meldt de Oekraïense legerleiding. Sommige experten spreken van een mijlpaal, omdat het erop zou kunnen wijzen dat het leger door de moeilijkste Russische verdedigingslinie in het zuiden is gestoten. "Oekraïne nadert bovendien een strategisch erg belangrijke spoorweg", weet Ruslandkenner Marijn Trio.

Bovenop het schooltje van Robotyne, of wat daar nog van overblijft, prijkt vanaf vandaag een Oekraïense vlag. In en rond het dorp werd de afgelopen dagen fel gevochten. In Robotyne zelf staat zo goed als geen enkel huis nog recht. "Maar nu is het dorp volledig bevrijd", klinkt het bij Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maliar. Hoewel het dorp volledig in puin ligt, is de overwinning wel van groot strategisch belang.

BEKIJK - De beelden tijdens en na de herovering:

Videospeler inladen...

Een mijlpaal

Want met de verovering zou het Oekraïense leger één van de moeilijkste verdedigingslinies in het zuiden doorbroken hebben. De grote opmars van het Oekraïense leger, die beloofd werd bij de start van het tegenoffensief, bleef daar voorlopig uit. Doordat het tegenoffensief even op zich liet wachten, kreeg het Russische leger er de tijd om grote mijnenvelden aan te leggen, zoals de Soerovikin-lijn, en een stevige verdedigingslinie uit te bouwen. 

Het schoolgebouw in Robotyne ligt in puin

Het Oekraïense leger ondervond grote moeilijkheden om die verdedigingslijn te doorbreken. De mijnenvelden moesten in vele gevallen manueel ontmanteld worden. Soldaten waren daardoor erg kwetsbaar voor de Russische artillerie. Dat is niet alleen erg gevaarlijk, het kost ook veel tijd. 

Nu het Oekraïense leger erin slaagde om die eerste verdedigingslinie te doorbreken, zou de opmars wel eens een stuk sneller kunnen verlopen, denken kenners. "Het leger komt nu ook erg dicht bij het stadje Tokmak, dat ongeveer 30 kilometer verderop ligt", vertelt Ruslandkenner bij VRT NWS Marijn Trio. "Dat is een belangrijke logistieke hub. Er loopt een belangrijke spoorweg die door het Russische leger gebruikt wordt om zich te bevoorraden."

Als het Oekraïense leger die spoorweg in handen krijgt, kan het Russische leger in moeilijkheden komen. Het maakt het voor Rusland immers een pak moeilijker om de bevoorrading over land te laten verlopen. En de troepen aan het front kampen nu al met heel wat bevoorradingsproblemen. 

De Oekraïense troepenmacht hoeft zelfs niet tot in Tokmak zelf te geraken om transport over de belangrijke spoorweg te bemoeilijken. Volgens Jan Kallberg, een analist verbonden aan de Amerikaanse militaire academie, moet het leger slechts 15 kilometer veroveren. "Dan kan Oekraïne de spoorlijn raken met de Amerikaanse raketsystemen die een bereik hebben van ongeveer 80 kilometer", klinkt het. Dat zou fataal kunnen zijn voor de bevoorrading van de Russische troepen aan het front.

Over zee bevoorraden kan ook, maar dat is vaak een stuk gevaarlijker. Zeker nu het Oekraïense leger vaker zeedrones inzet om militaire doelwitten op het water uit te schakelen.

Kritiek op het plan

De verovering van de spoorweg past dus in het plan van het Oekraïense leger om de landbrug tussen het schiereiland Krim en Rusland af te snijden. Het belangrijkste doel van het leger is om de stad Melitopol te veroveren, en dus het Russische gebied volledig in tweeën te splitsen. 

Zo ver zijn we vooralsnog niet, maar de Oekraïense aanpak lijkt wel voor het eerst vruchten af te werpen. Toch betekent dat niet dat iedereen zich kan vinden in het strijdplan. Amerikaanse overheidsmedewerkers hebben - anoniem - hun ongenoegen geuit over het aanvalsplan. Zij willen dat het Oekraïense leger focust op één plaats aan het front, in het zuiden, om de landbrug te doorbreken. Nu zijn er op verschillende plaatsen aan het front gecoördineerde aanvallen van het Oekraïense leger.

Maar generaal Oleksandr Syrsky, de bevelhebber van de Oekraïense landmacht, kan zich niet vinden in de Amerikaanse kritiek. Hij waarschuwde dat Rusland de troepen in het noordoosten aan het hergroeperen is. Als hij daar soldaten zou weghalen, dreigt een Russische doorbraak. Voorlopig houdt hij dus vast aan de huidige strategie.

Meest gelezen