© Tom Palmaers

“Beschuldigde niet altijd in staat zich optimaal te beheersen”

In het Tongerse hof van assisen hebben dinsdagmorgen gerechtspsychiater Frans Mesotten en gerechtspsycholoog Renaat Mattheus de persoonlijkheid geschetst van de 47-jarige Edward Brands, die terechtstaat voor de moord op de 44-jarige Mostapha Atillah uit Houthalen. Brands en het slachtoffer verbleven allebei in een kraakpand aan de Oude Statie in Runkst bij Hasselt. Brands sloeg Mostapha op 26 oktober 2014 het hoofd in. Volgens de deskundigen heeft de beschuldigde een persoonlijkheidsstoornis van het gemengde narcistische en antisociale type. Hij is niet altijd in staat om zich optimaal te beheersen.

Brands gaf zelf toe dat hij een kort, explosief lontje heeft. Met een ongeziene kracht sloeg Brands zijn medebewoner in het kraakpand dood. Hij gebruikte daarvoor een zadelpen. Het hoofd en de schedel van Mostapha vertoonden tientallen slagen. Brands werd omschreven als een verhaaltjesverteller. Aan de psycholoog vertelde hij zelfs dat hij bevriend was met de Griekse zanger Demis Roussos. “Hij praatte graag over zichzelf en had soms fantastische verhalen. Hij had een opgeblazen zelfbeeld. Hij vindt zichzelf belangrijk en plaatst zich boven de anderen”, aldus Mattheus, die eraan toevoegde dat hij in zekere mate empathie heeft.

Brands is twee keer onderzocht. Bij een eerste intelligentietest haalde hij een IQ van 80, maar toen speelden andere factoren mee, zoals zijn alcohol- en drugmisbruik. Bij een tweede test bleek hij met een IQ van 95 een gemiddeld begaafd niveau te hebben. Qua behandeling zou Brands in principe aan zichzelf kunnen werken als de therapie plaatsvindt in een stabiele, sociale netwerk en structuur. Er is een ook zeker recidiverisico bij de Nederlander aanwezig, met een verhoogde kans op gewelddadig gedrag.

Toxicoloog Jan Tytgat kwam dinsdag ook aan het woord. Hij onderzocht stalen van dader en slachtoffer. Mostapha Atillah had een hele cocktail aan middelen in het lichaam zitten. Het ging vooral om gedrags- en bewustzijnsonderdrukkende stoffen, zoals benzodiazepines of kalmerende middelen, methadon, morfine, cannabis, cocaïne en een antipsychoticum. Mostapha had ook alcohol gedronken. Bij een niet-routinegebruiker kan de hele mix dodelijk zijn. Bij Brands was er alleen sprake van alcohol en nicotine, maar van drugs was bij hem geen sprake.

Dinsdag komen nog twee broers van het slachtoffer aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer