Plak eens een frietkot op je brief: bpost lanceert postzegel die Belgische frietcultuur eert

Vandaag lanceert bpost een uniek postzegelblaadje gewijd aan Belgische frietkoten. Met deze vijf postzegels zet het bedrijf de typische frituren in de kijker.

België en frietkoten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds de jaren 1830 verschijnen de eerste mobiele frietkramen, vooral op kermissen. Na de Tweede Wereldoorlog komen er meer en meer vaststaande frietkoten. Volgens de laatste cijfers van de VLAM zouden er zo'n 5000 frietkoten zijn in België.

Nationaal erfgoed

In 2014 werd de frietcultuur beschermd als immaterieel cultureel erfgoed. Met deze vijf postzegels wil bpost ook de traditionele en moderne frituren eren. En zo "de smakelijke geschiedenis van het frietkot" trots weergeven. De collectie bestaat uit frietkoten uit verschillende decennia.

Voor deze speciale collectie ontwierp Geert Wille een speciale verpakking. Eens samengevouwen, tovert het postzegelblaadje zich om tot een miniatuur frietwagen die vijf frituren onthult.

Verkoop en unieke afstempeling

Een postzegelblaadje met vijf postzegels kost 13,60 euro en is in beperkte oplage verkrijgbaar in de Filaboetieks van Brussel en Mechelen of in de webshop van bpost.

Voor deze speciale editie worden postzegelverzamelaars op 2 september verwacht in het Frietmuseum in Brugge waar een unieke afstempeling en een MyStampuitgifte zal gebeuren.

Meest gelezen