Balanta traint sinds maandag opnieuw mee.© BELGA

Verrassing bij Club Brugge: Eder Balanta sluit opnieuw aan bij A-kern na positief gesprek met Ronny Deila

Opvallend: Eder Balanta (30) sluit opnieuw aan bij de A-kern van Club Brugge. Eerder mocht de Colombiaan nog vertrekken en leek een toekomst bij blauw-zwart ver weg, maar na een goed gesprek met Deila traint de middenvelder opnieuw mee.

Junior Verbeeke en Pieter-Jan Calcoen

Als Denis Odoi – nog steeds op zijn best als verdediger – af en toe als middenvelder moet invallen, weet je dat Club in die linie geen overschot heeft. Ronny Deila zag de voorbije weken Mats Rits (naar RSCA) en Casper Nielsen (geblesseerd) wegvallen, terwijl Philip Zinckernagel in eerste instantie als flankaanvaller uitgespeeld wordt. Blijven zo over in de as: Onyedika, Vetlesen en Vanaken. Dan mag er niet te veel meer gebeuren.

Club vond het niet opportuun om de markt op te gaan - de kleedkamer is nu al bijna te klein om alle jongens te huisvesten - en dus vond en zocht het intern een oplossing: Eder Balanta sluit opnieuw aan bij de A-kern.

Balanta met Ruud Vormer.© BELGA

Geen contract bij Schalke

Het zou zomaar kunnen dat u de dertigjarige Colombiaan met een serieuze staat van dienst (112 duels voor Club) vergeten was. Vorig seizoen raakte hij helemaal uit beeld, waarna Club de speler in de winter uitleende aan het Duitse Schalke 04. Ook daar kwam Balanta nauwelijks in actie, en bijgevolg werden er vanuit Duitsland geen pogingen ondernomen om hem definitief over te nemen. Balanta moest zo terug naar Brugge.

Het oorspronkelijke plan was om Balanta, die nog één jaar contract heeft, zo snel mogelijk te slijten. Hij mocht dan ook niet meer met de A-kern trainen, maar onderhield individueel zijn conditie. In die periode gedroeg hij zich wel steeds bijzonder professioneel, zo merkte ook Deila. Door de huidige bloedarmoede vond hij het dan ook zijn plicht om met Balanta te spreken: kon hij nog wat bijbrengen?

© BELGA

Volgens onze informatie verliep dat onderhoud in een goeie sfeer – Balanta gaf een gemotiveerde indruk –, waarna Deila besloot hem een nieuwe kans te geven. Iedereen gelukkig: Deila heeft er een wisselmogelijkheid bij en Balanta is weer een echte voetballer. De dertiger mist weliswaar wedstrijdritme, maar hij heeft in het verleden bewezen een meerwaarde te kunnen zijn: als breker voor de defensie heeft hij kwaliteiten.

Voor u denkt dat het de bedoeling is dat Balanta meteen een basisspeler wordt: dat is niet het geval. De driehoek Onyedika-Vetlesen-Vanaken presteerde reeds bijzonder sterk. Balanta moet gewoon de concurrentie aanscherpen en kan er mee helpen voor zorgen dat de gevestigde waarden niet élke minuut hoeven te spelen. Tegen Osasuna kan Balanta dat misschien al doen: hij staat op de squad list van de UEFA.

© Getty Images

Wel nog een verdediger erbij?

Het valt overigens af te wachten of Club voor het einde van de mercato nog versterkingen zal aanwerven. Defensief houdt Vincent Mannaert de ogen en oren open, maar hij wil enkel happen als het gaat om een absolute meerwaardespeler, zoals Pasal Struijk (24) van Leeds. Franse bronnen meldden dat Club de forcing voerde voor Maxime Estève (21) van Montpellier. Dat klopt evenwel niet. Het is wel zo dat Club de Fransman bekeken heeft en hij op de longlist stond, maar finaal vond Club hem niet interessant genoeg om door te duwen. Andere concrete pistes lekten voorlopig niet uit.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer