James Arthur Photography

"Roepen, tieren en vuurwerk in de straat": gevangenis Haren zorgt voor overlast bij buurtbewoners

Buurtbewoners van de gevangenis van Haren hebben het gehad met de overlast die de gevangenis met zich meebrengt. De gedetineerden zouden dag en nacht naar elkaar roepen vanuit hun cel om te communiceren en zouden omwonenden uitschelden. Daarnaast wordt er ook vuurwerk afgestoken van buiten de gevangenis wanneer een gedetineerde jarig is, zo klagen buurtbewoners, die er slapeloze nachten op nahouden.

Het zit de buurtbewoners van de Witloofstraat in Haren en de Kuregemstraat in Diegem hoog. De straten grenzen aan de gloednieuwe Brusselse gevangenis, maar sinds de komst ervan in 2022, doen een aantal omwonenden geen oog meer dicht. 

Buurtbewoonster Stéphanie Mommaerts woont sinds 2016 in de Kuregemstraat. Net als veel van haar buren is zij de overlast grondig beu. "Sommige gedetineerden zitten soms drie kwartier aan een stuk te roepen en te tieren", aldus Stéphanie. "Dat kan zowel overdag als 's nachts zijn, waardoor we niet met onze ramen open kunnen slapen. Het is niet goed te verstaan wat ze precies roepen, al slaat het duidelijk op niet veel. Soms heb je op de duur wel zin om terug te roepen." 

BEKIJK - Gevangenen roepen 's nachts naar elkaar vanuit hun cel:

Videospeler inladen...

Daarnaast worden buurtbewoners uitgescholden door gevangenen die roepen vanuit hun cel. "Dat is mij ook al overkomen", getuigt Stéphanie. "We hebben ook al eens de politie gebeld toen jongeren hier in de straat vuurwerk kwamen afsteken voor één van hun jarige ‘kameraden’ binnen. De agenten waren helaas te laat. We hebben ze wel de nummerplaat kunnen geven."

Stéphanie en haar buren hopen dat het gevangeniswezen actie onderneemt. "Eerst waren er de eindeloze werken voor de bouw van de gevangenis. Toen zorgden het constante lawaai van de machines en de enorm sterke verlichting voor heel veel hinder, en nu dit", vertelt ze. "We hopen dat er echt eens iets kan veranderen. Sommige mensen hier spreken zelfs over verhuizen. Je moet weten dat ze hier nog maar op beperkte capaciteit draaien. Pas eind dit jaar zullen alle 1.190 gedetineerden er zijn. Wie weet wat het dan gaat worden."

De directie erkent dat er momenteel overlast is

Valérie Callebaut, woordvoerder FOD Justitie

Om de problemen aan te kaarten namen de buurtbewoners contact op met de gevangenisdirectie, maar dat leverde tot nu toe niets op. "De directie erkent dat er momenteel vooral overlast is voor de bewoners in de Witloofstraat, en dat sedert de opening van het detentiehuis in mei", reageert woordvoerster Valérie Callebaut van FOD Justitie.

"Het is inderdaad een keer gebeurd dat enkele jongeren buiten de gevangenis vuurwerk afstaken om de verjaardag van een gedetineerde binnen te vieren. De betreffende bewoners werden ook al enkele keren bezocht. De directie is samen met de stad Brussel en de politiezone in kwestie bezig met de problematiek", besluit Callebaut.

Bij de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen) zijn nog geen formele klachten van buurtbewoners binnengekomen.

Meest gelezen