Hetzelfde schip vaart voor derde keer tegen een brug op Zeekanaal

In Kapelle-op-den-Bos is een schip tegen de Jan Bogaertsbrug over het Zeekanaal gevaren. Het is al de derde keer dat het schip tegen een brug botst. De stuurhut is vernield en er is een zware container in het water terechtgekomen. De schipper raakte niet gewond.

"Vanmorgen iets voor 6 uur ben ik opgebeld dat er een schip tegen een brug over het Zeekanaal was gevaren hier in Kapelle-op-den-Bos", vertelt burgemeester Renaat Huysmans (N-VA). "Blijkbaar heeft de schipper geprobeerd om heel traag onder de brug door te varen, maar is één van zijn laatste containers tegen het brugdek gebotst. Die is naar beneden gevallen op de kajuit, maar gelukkig is de schipper ongedeerd. Daarna is de container in het water terechtgekomen."

BEKIJK - "Eerst in Tisselt, dan in Vilvoorde, nu in Kapelle-op-den-Bos", zegt burgemeester Huysmans in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Berging van container geen eenvoudige klus

De container moest geborgen worden, maar daar gaat een heel proces aan gepaard. "Er lopen heel wat kabels in het kanaal en duikers moeten eerst inspecteren of er die niet beschadigd zijn", legt de burgemeester uit. De container moest uiteraard ook nog gelokaliseerd worden. Het team van duikers van de brandweer kon die klus klaren.

LUISTER - De brandweer vertelt over de klus

Rond middernacht zal de container uit het water gehaald worden door een gespecialiseerde firma. "Er moet een kraan komen om die container te lichten, want het gaat om een zwaar exemplaar van 32 ton", zegt de burgemeester nog.

De brug heeft op eerste gezicht maar weinig schade opgelopen: auto's kunnen er nog altijd over rijden. "De brug zou een tweetal centimeter verschoven zijn. Men moet nu vooral checken of het ophaalmechanisme nog werkt of niet. Dat ging niet onmiddellijk, want nu er even geen scheepvaartverkeer was, wou men ook het autoverkeer niet stilleggen." Ondertussen is er weer scheepvaart mogelijk. De schepen moeten er wel voorzichtig langsvaren.

Drie keer hetzelfde schip

"Opvallend is wel dat hetzelfde schip in totaal al drie keer tegen een brug over het kanaal gevaren is", zegt korpschef Alain Meerts van de politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise). "Het ging wel om een andere schipper." Dirk Keymolen van de brandweer heeft ook een verklaring: "Dit schip vaart hier wel heel vaak door, dan is de kans misschien groter dat er ook effectief een ongeluk gebeurt", zegt hij.

Het schip, Venjo, vaart voor rederij FV NERO uit Schoten, waarvan onder andere Pieter Pauwels en Jacques Jacobs mede-eigenaars zijn. "Het klopt dat het de derde keer was dat er een aanvaring was met een brug", zegt Pauwels. "Er was altijd een andere kapitein aan boord." FV NERO wenste verder niet te reageren. "Onderzoek moet nu uitwijzen wat er gebeurde, we willen eerst duidelijk weten wat de oorzaak van het ongeluk is."

joris herpol

Meest gelezen