De Jan Bogaertsbrug zou door de aanvaring twee centimeter verschoven zijn. De stuurhut van het schip (rechts) werd helemaal vernield. De schipper kon op tijd wegspringen.© JHW

Zelfde schip dat al twee keer tegen brug botste, vaart nu opnieuw tegen brug

Kapelle-op-den-Bos -

In Kapelle-op-den-Bos is in de nacht van maandag op dinsdag een schip tegen de brug aan het Zeekanaal gevaren. Het gaat om de Venlo, hetzelfde schip dat eerder al twee keer tegen een brug op dat kanaal voer in Vilvoorde en Willebroek.

Dimitri Berlanger en Joris Herpol

Het incident gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 5 uur aan de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. Het schip was te hoog geladen en één van de containers raakte de brug.

“Volgens de eerste informatie zou de brug een tweetal centimeter verschoven zijn”, zegt korpschef Alain Meerts van de politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise). “De schade valt mee en het verkeer kan momenteel nog over de brug rijden.”

Opvallend genoeg gaat het om hetzelfde schip dat eerder al twee keer tegen een brug over het kanaal voer, namelijk tegen de Europabrug in Vilvoorde en de Ringbrug in Tisselt (Willebroek).

“Maar het gaat wel om een andere schipper”, laat Meerts weten. De man beleefde wel hachelijke momenten. “De 32 ton zware container die de brug raakte, viel op de stuurhut van de duwboot. De schipper kon ternauwernood wegspringen. De stuurhut is helemaal vernield maar de man is ongedeerd.” (lees verder onder de foto)

Duikers van de brandweer gaan het water in om de container te lokaliseren.© JHW

Zowel de lokale politie als de federale scheepvaartpolitie zijn ter plaatse voor de vaststellingen.

Later op de dag zal gekeken worden of de brug nog verder kan functioneren. Mogelijk kan ze door de schade wanneer ze is opengegaan. Momenteel ligt het scheepvaartverkeer stil.

Bij de aanvaring is dus één grote container in het water gevallen. De prioriteit is om die uit het water te halen. Daarvoor komt de brandweerzone Vlaams-Brabant West ter plaatse met het nodige materiaal, samen met een gespecialiseerde firma. De duikers van de brandweer gaan momenteel het water in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer