Kim Jong-un© EPA-EFE

Kim Jong-un wil Noord-Koreaanse marine moderniseren

Kim Jong-un wil de Noord-Koreaanse marine moderniseren. Dat is volgens de Noord-Koreaanse leider nodig omdat in het gebied een kernoorlog dreigt. Hij komt met die aankondiging terwijl Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten en Japan grote marineoefeningen houdt. Die omschrijft Kim als “waanzinniger dan ooit tevoren”.

jvh
Bron: BELGA

Kim geeft volgens staatsmedia toe dat de bewapening en het materieel van de marine niet up-to-date zijn. Toch heeft dat volgens hem de zeestrijdkrachten er niet van weerhouden om “grootse prestaties te leveren van zwaardere invloed” dan de rijkere landstrijdkrachten. De “zeer urgente” modernisatie van de marine is volgens hem onderdeel van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

De Noord-Koreaanse leider noemde de leiders van de VS, Zuid-Korea en Japan “bendeleiders” die de laatste tijd hun banden hebben aangehaald. Vermoedelijk verwijst hij daarmee naar een top in Camp David waar de landen eerder deze maand afspraken om de samenwerking te versterken. Dinsdag houden de landen een gezamenlijke marineoefening voor de kust van het Zuid-Koreaanse eiland Jeju.

“Door toedoen van de roekeloze daden van de VS en andere vijandige troepen, zijn de wateren voor het Koreaanse schiereiland verworden tot het grootste concentratiepunt van oorlogstuig, de instabielste wateren met de dreiging van een kernoorlog”, aldus Kim.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer