Schipper bijna geplet door 32 ton zware container: zelfde schip botst derde keer tegen brug, “ernstige vragen” over rederij

De Jan Bogaertsbrug zou door de aanvaring twee centimeter verschoven zijn. De stuurhut van het schip (rechts) werd helemaal vernield. De schipper kon op tijd wegspringen.© JHW

Kapelle-op-den-Bos -

In Kapelle-op-den-Bos is in de nacht van maandag op dinsdag een schip tegen de brug aan het Zeekanaal gevaren. Het gaat om de Venjo, hetzelfde schip dat eerder al twee keer tegen een brug op dat kanaal voer in Vilvoorde en Willebroek.

Dimitri Berlanger en Joris Herpol

Het incident gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 5 uur aan de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. Het schip was te hoog geladen en één van de containers raakte de brug.

LEES OOK. Containerschip dat brug ramde en wegdek naar boven duwde, was eind vorig jaar ook al tegen brug in Vilvoorde gebotst

Opvallend genoeg gaat het om hetzelfde schip dat eerder al twee keer tegen een brug over het kanaal voer, namelijk tegen de Europabrug in Vilvoorde en de Ringbrug in Tisselt (Willebroek).

“Maar het gaat wel om een andere schipper”, zegt korpschef Alain Meerts van de politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise). De man beleefde wel hachelijke momenten. “De 32 ton zware container die de brug raakte, viel op de stuurhut van de duwboot. De schipper kon ternauwernood wegspringen. De stuurhut is helemaal vernield maar de man is ongedeerd.” (lees verder onder de foto)

Duikers van de brandweer gaan het water in om de container te lokaliseren.© JHW

“Volgens onze informatie zou die heel traag in de richting van de brug zijn gevaren”, vertelt burgemeester Renaat Huysmans (N-VA). “Allicht twijfelde hij of hij er wel onderdoor kon. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid bieden.” (lees verder onder de foto)

Duikers van de brandweerzone Vlaams-Brabant West omringden de container, die onder de brug onder water ligt, met boeien.© jhw

“De container van 24 ton ligt onder water aan de oostzijde van het kanaal en werd door de brandweer met boeien omringd. Er zal tegen dinsdagavond een ponton met een kraan naar de plaats van het ongeval komen, om de container te bergen. Volgens de eerste vaststellingen van de ingenieur van Waterwegen en Zeekanaal, zijn de kabels van de brug niet geraakt. Er zal met een drone nog een inspectie van de onderzijde van de brug gebeuren.”

Geen scheepvaartverkeer

“Het scheepvaartverkeer ligt volledig stil. Auto- en treinverkeer over de brug is wel mogelijk. Het is de brug voor het wegverkeer die is geraakt. Ingenieurs gaan later op de dag testen of de brug kan worden opgehaald en neergelaten. De brug is wel twee centimeter verschoven.”

Inmiddels meldt de politiezone KLM dat de eerste tests met het openen en sluiten van de brug goed zijn verlopen. “Er vormt zich geen probleem voor doorgaand verkeer”, laat de politie in een bericht weten. “In de loop van de nacht van dinsdag op woensdag zal de Jan Bogaertsbrug wel een aantal uren open blijven, om de berging van de container te kunnen verzekeren.”

Rederij

“Ik stel me wel ernstige vragen over het functioneren van de rederij”, zegt burgemeester Huysmans nog. “Dit is de derde keer dat de Venjo tegen een brug op het Zeekanaal botste, al ging het telkens om een andere schipper. Een onderzoek is hier op zijn plaats, want zo’n ongevallen moeten toch te vermijden zijn?”

LEES OOK. Europabrug in Vilvoorde opnieuw open na zware aanvaring door containerschip

Het schip Venjo vaart voor rederij FV NERO uit Schoten, waarvan onder andere Pieter Pauwels en Jacques Jacobs mede-eigenaars zijn. De rederij heeft een vloot van meerdere schepen. “Het klopt dat dit de derde aanvaring was met een brug”, zegt Pauwels, die bevestigt dat telkens een andere kapitein aan boord was. Verdere uitleg, ook over de eerdere aanvaringen, wil de rederij niet kwijt.

Alsof het Zeekaneel vervloekt is, botste in de nasleep van de aanvaring ook nog eens een auto tegen de slagboom van de Verbrande Brug in Grimbergen. Daardoor werd het scheepvaartverkeer er tijdelijk geblokkeerd. Ook wagens kunnen voorlopig niet over de brug.

De stuurhut van de Venjo is tot schroot herleid. De schipper bleef ongedeerd toen de container op de stuurhut viel en daarna in het water belandde.© jhw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen