Getty Images

Hulplijn Stop it now! is er ook voor naasten van mensen met afwijkend seksueel gedrag: "Vaak ongeloof, schaamte en boosheid"

Er wordt door collega's, naasten en luisteraars geschokt gereageerd op het nieuws van de aanhouding van presentator Sven Pichal. Niet abnormaal, want gelijkaardige emoties overheersen in gelijkaardige gevallen. "Een vierde van de mensen die contact opneemt met de hulplijn Stop it now! zijn mensen uit de directe omgeving van wie kampt met pedofiele gevoelens", zegt Minne De Boeck van "Stop it Now!". 

Ook naasten van (potentiële) plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben nood aan een luisterend oor. De hulplijn Stop it now! bestaat sinds 2017 en is er voor mensen die worstelen met pedofiele gevoelens of zich zorgen maken over pedoseksueel gedrag, maar ook hun omgeving kan bij de hulplijn terecht.

"Het gaat niet altijd alleen over een dader-slachtofferverhaal", zegt criminoloog De Boeck in "De ochtend" (Radio 1). "Er zijn mensen bij betrokken die daarvan een impact kunnen ervaren. Voor de naaste of dichte omgeving gaan daar heel wat emoties mee gepaard, vaak ongeloof en schaamte maar ook boosheid."

Eerder dit jaar ontwikkelde de hulplijn een specifiek aanbod voor de naaste omgeving. "In het begin adviseerden we om het gesprek over hun bezorgdheden aan te gaan. Maar we merkten dat er ook mensen contact zochten met plegers van grensoverschrijdend seksueel gedrag in hun omgeving. Voor hen hebben we een aparte website, met een anoniem online-forum (wordt gemodereerd door experten) en met groepen met lotgenoten."   

We werken naar langdurige hulpverlening toe om echt een gedragsverandering te bekomen

criminoloog Minne De Boeck van Stop it Now!

Meer dan de helft van de mensen die contact zoekt met "Stop it now" maakt zich zorgen over zijn eigen gevoelens (over een seksuele voorkeur voor minderjarigen) of hebben die grens al overschreden (hebben naar beelden gekeken of hebben misbruik gesteld).

"We gaan in gesprek als er iemand naar beelden heeft gekeken", legt De Boeck uit. "We werken toe naar langdurige hulpverlening om echt een gedragsverandering te bekomen. Als er iemand al feiten heeft gesteld, dan is de hulpverlening minder vrijblijvend. We geven de boodschap dat door het bekijken van die beelden het systeem in stand wordt gehouden. Er worden slachtoffers gemaakt." 

Kan hulp wel soelaas bieden? Ja, stelt De Boeck. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dankzij behandeling de kans op herval bij plegers van seksueel geweld met 40 tot 50 procent daalt."  

BELUISTER - Het volledige gesprek met criminoloog Minne De Boeck in "De ochtend":

Stop it Now! kan je contacteren voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Dit kan via de site, op het nummer 0800-200 50 of via vragen@stopitnow.be. 

Meest gelezen