US Department of Education (CC BY 2.0)

Recordaantal zij-instromers in het onderwijs, ook Vera uit Halle maakte de overstap: "Geeft voldoening, maar ook valkuilen"

Het aantal zij-instromers, dat zijn mensen die van een job in de privésector naar het onderwijs overstappen, is het afgelopen schooljaar met bijna 7 procent gestegen. Dat is goed nieuws om het lerarentekort in te dijken, al blijft dat tekort ontzettend groot. Ook Vera Limbourg uit Halle maakte de overstap. Ze kan het iedereen aanraden, al zijn er ook tekortkomingen aan het systeem. 

Zo'n 4.700 Vlamingen maakten vorig schooljaar de overstap van de privésector naar het onderwijs. Dat is opnieuw een record. In het schooljaar 2020-2021 steeg het aantal al met bijna 50 procent in vergelijking met het schooljaar 2019-2020. Nu is het aantal zij-instromers nog eens met bijna 7 procent gestegen.

Ook Vera Limbourg uit Halle maakte de overstap. Na 14 jaar actief te zijn op een marketing-afdeling voor een multinational, maakte ze in 2021 een carrièreswitch. "Ik haalde geen voldoening meer uit mijn vorige job en dus wou ik verandering", vertelt Vera. "Daarom ben ik in het onderwijs gestapt, en ik heb het mij nog geen moment beklaagd."

Nu gaat Vera Nederlands en Frans geven aan de leerlingen van de tweede graad aan de Don Bosco-school Halle. "Lesgeven kan echt de beste job zijn. Je begeleidt hen en helpt hen groeien. Daar hou ik echt van." 

Wachten op goedkeuring over je anciënniteit, dat scheelt per maand honderden euro's op je loonbrief

Maar ondanks dat een overstap naar het onderwijs erg leuk lijkt, zijn er ook valkuilen aan verbonden, waarschuwt Vera. "Als je 10 jaar in de privésector hebt gewerkt, dan krijg je die anciënniteit mee. Maar in de praktijk is het niet zo evident. Niemand kan je garanderen welk loon je gaat krijgen op het moment dat je start."

"Je start aan een minimumloon dat berekend wordt op basis van je diploma('s), en dan vraag je die anciënniteit aan. Maar die goedkeuring kan maanden duren, en tot die tijd werk je dus aan dat startersloon. Ik heb gehoord van collega’s dat ze meer dan een jaar moesten wachten op een goedkeuring, en dat scheelt per maand al snel honderden euro’s op je loonbrief."

Een kleine verandering in je lessenrooster kan grote financiële gevolgen hebben

Ook Vera zelf is al gebotst op de limieten van het systeem. "15 jaar geleden heb ik voor een heel korte periode lesgegeven. Dat kon omdat ik van opleiding Germaniste ben. Maar omdat ik tijdens die periode langer dan drie maanden Engels heb gegeven, krijg ik daarvoor geen anciënniteit. Daardoor kan ik dat vak nu niet geven, zonder dat ik moet inboeten op mijn loon. Een kleine verandering in je lessenrooster kan dus grote financiële gevolgen hebben." 

En daarbovenop komen er nog heel wat moeilijkheden kijken bij de job. "Je komt als leerkracht heel vaak voor verrassingen te staan", vertelt Vera. "Cursussen zijn vaak nog niet klaar voor het begin van het schooljaar, en dan moet je zelf maar uitzoeken wat je ermee moet doen. Er is ook een grote administratieve last omdat je tegenwoordig letterlijk alles moet rapporteren wat betreft het gedrag van leerlingen. Daarnaast is het ook al regelmatig voorgekomen dat je te weinig betaald krijgt, en dan moet je maandenlang wachten op je geld."

Directies onder druk

Desondanks is Vera vastberaden dat de job van leerkracht wel degelijk de moeite is. Ze heeft ook alle bewondering voor de mensen die de job al jaren doen. "De leerkrachten en directies staan onder grote druk omwille van al die onheilspellende studies over onze onderwijskwaliteit. Misschien dat die experten en onderzoekers zelf (weer) eens in het onderwijs zouden moeten staan, dan zou het lerarentekort ook al wat kleiner zijn."

"Ik pleit voor meer autonomie en vrijheid voor de mensen die hun job doen. Zo kunnen we er zijn voor de jongeren en hen helpen om hun talenten te ontdekken, hen begeleiden en opleiden. Dan is leerkracht de beste job van de wereld", besluit Vera.

Meest gelezen