Hoe speelt Jean-Marie Dedecker zijn kaarten voor de verkiezingen? Politicoloog Carl Devos analyseert de opties

Wat gaat Jean-Marie Dedecker doen? De burgemeester van Middelkerke zetelt nu als onafhankelijke in de Kamer, maar zou hij weer op de N-VA-lijst gaan staan bij de volgende verkiezingen? Of komt Dedecker toch terug met zijn partij LDD? Politicoloog Carl Devos legt alle mogelijke opties uit.


Beluister hier het volledige gesprek met Carl Devos, met ook meer over het probleem van N-VA in West-Vlaanderen en de positie van zoon Dimitri Dedecker:


In het nieuws: N-VA-voorzitter Bart De Wever is bij Jean-Marie Dedecker langsgeweest om hem over te halen om weer op de N-VA-lijst te gaan staan. Dedecker zegt te zullen beslissen voor 13 september. Ondertussen doen allerhande scenario’s de ronde.

  • Devos legt de opties op tafel: “Een van de scenario’s die de ronde deed, was dat Jean-Marie Dedecker eventueel lijsttrekker voor N-VA zou worden in West-Vlaanderen. Dat zou een promotie zijn, omdat hij bij de vorige verkiezing in 2019 lijstduwer was.”
  • “Maar dat scenario is van tafel geveegd omdat je moeilijk als onafhankelijke kandidaat lijsttrekker kan zijn. Dries Van Langenhove was zogezegd een onafhankelijke lijsttrekker voor Vlaams Belang, maar werd nadien gewoon opgenomen in de fractie. Niemand zag hem nog als onafhankelijke, en dat is wat Dedecker niet wil. Bovendien is dat ook een vernedering voor Sander Loones (N-VA).”
  • “Wat ook nog op tafel ligt, is dat Dedecker gewoon lijstduwer blijft. Hij was in 2019 heel succesvol en had ruim 40.000 voorkeurstemmen, net bijna zoveel als Sander Loones. Hij zat vervolgens vijf jaar lang in de Kamer als onafhankelijke, en kon daar zijn ding doen. Dat was een comfortabele situatie voor zowel N-VA als Dedecker. Misschien is de gewone verderzetting van dat scenario ook wel iets wat mogelijk is”, aldus Devos.

Doodsteek voor Open Vld

  • En dan is er nog het scenario dat Dedecker zijn eigen partij weer nieuw leven inblaast. Devos: “Stel dat Lijst Dedecker voor één beleidsniveau en voor alle provincies aan de verkiezingen deelneemt. Dan gaat die partij zich wellicht ergens tussen het Vlaams Belang en N-VA zetten. Dat zou zeker een verschuiving ter rechterzijde betekenen.”
  • “Het kan de ultieme doodsteek zijn voor Open Vld. Het kan betekenen dat de N-VA wat verzwakt wordt. Het zou misschien de top van het Vlaams Belang kunnen afscheren. Zelfs als Lijst Dedecker niet in elke kieskring de kiesdrempel van 5 procent zou halen, maar overal 3 à 4 procent weghaalt. Die maken ter rechterzijde wel een verschil.”

Heeft Dedecker al beslist?

  • “Er zijn mensen die zeggen dat de beslissing al genomen is, dat LDD weer zal deelnemen aan de verkiezingen. Het spel dat nu bezig is, zou gewoon dienen om zoveel mogelijk aandacht rond de figuur van Dedecker te creëren. Anderen zeggen dan weer dat mensen bij LDD ook wel beseffen dat het heel moeilijk wordt om die kiesdrempel van 5 procent te halen en dat het dus een doodgeboren operatie zou zijn.”
  • “Ik weet ook niet of LDD zelf al weet wat ze gaan doen. Het is wel duidelijk dat het vrij druk is op het centrumrechtse en rechtse front. Ook Bart De Wever denkt aan een operatie waarbij de rechterzijde van Open Vld en cd&v samen zouden gaan met N-VA na de verkiezingen, of mogelijks voor de verkiezingen. Het is allemaal laat in het hele politieke spel”, besluit Devos.
Meer