Onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag door Rammstein-zanger Till Lindemann stopgezet: "Er zijn geen bewijzen"

Het strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik door Rammstein-frontman Till Lindemann (60) wordt stopgezet. Dat laat het openbaar ministerie in Berlijn weten. Verschillende vrouwen hadden in Duitse media getuigd over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Lindemann op één van de veelbesproken afterparty's na concerten van de Duitse metalband. Daar zijn geen bewijzen voor, oordeelt het openbaar ministerie van Berlijn. 

In de loop van de maand mei kwamen er na een eerste getuigenis van een Ierse Rammsteinfan tal van gelijkaardige verhalen naar buiten in Duitstalige media. Verschillende vrouwelijke fans van de Duitse groep getuigden (al dan niet anoniem) over afterparty's met bandleden, waarvoor ze waren geronseld door iemand van de crew.

Op die feestjes zouden de vrouwen alcohol en drugs aangeboden krijgen. Achter de schermen zou er sprake zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Till Lindemann (60), op de feestjes zelf of achteraf in zijn hotelkamer. Eén vrouw getuigde ook over geheugenverlies en het vermoeden dat iemand iets in haar drankje zou hebben gedaan, waardoor ze niet wist hoe ze aan tal van blauwe plekken op haar lichaam was geraakt. 

Onderzoek

Daarop opende het openbaar ministerie van Berlijn een onderzoek, dat nu wordt afgesloten omdat er te weinig bewijzen zijn. "Het onderzoek van de beschikbare bewijzen (...) en het verhoor van getuigen hebben niet kunnen uitmaken dat de beschuldigde seksuele betrekkingen zonder instemming had met vrouwen", zo laat het parket van Berlijn weten. Lindemann zelf heeft de verhalen ook altijd met klem ontkend, bij monde van zijn advocaten.

De advocaat van Rammstein reageert tevreden op deze beslissing. "Dit bewijst dat de ernstige vooroordelen van onze cliënt online en in de media geen basis hadden", zei advocaat Simon Bergmann aan de Duitse krant Die Welt.

Mogelijk blijft het niet bij deze reactie vanuit de band. "We blijven actie ondernemen tegen ontoelaatbare verklaringen in sociale netwerken en in de media, evenals tegen onwettige verdachte meldingen", aldus Bergmann. Vanuit de entourage van Rammstein werd er ook een intern onderzoek geopend naar de vermeende feiten. Till Lindemann zelf heeft nog niet gereageerd op deze beslissing.

Europese tournee

Rammstein werkte afgelopen zomer een Europese tournee af, waarmee de Duitse metalgroep ook drie keer in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion speelde. Tijdens heel wat van die concerten was er protest rond het vermeende grensoverschrijdend gedrag en de figuur van Till Lindemann. Op de Belgische concerten bleef het op dat vlak rustig. Dit najaar komt Till Lindemann in principe voor de eerste keer solo naar ons land, voor een uitverkocht concert in de Lotto Arena. Voor die show geldt een opvallende leeftijdsbeperking: minderjarigen zijn niet welkom, ook niet onder begeleiding van een volwassene.

Meest gelezen