Kinderen steeds jonger, seksueel misbruik steeds extremer, stelt de politie vast: "Het "gewone" misbruik voldoet niet meer" 

"De kinderen die misbruikt worden, worden steeds jonger en het seksueel misbruik wordt steeds extremer": twee dagen na het losbarsten van de zaak tegen Sven Pichal, brengt Yves Goethals van de federale politie die verontrustende boodschap. En het lijkt soms vechten tegen de bierkaai, met miljoenen en miljoenen gruwelijke beelden van kindermisbruik die circuleren.

19 miljoen strafbare beelden van kindermisbruik die dagelijks verspreid worden. En dan de toevoeging: "We zullen er waarschijnlijk een paar honderd miljoen naast zitten". Het was een moment om stil te worden en even te slikken, vanmorgen rond kwart voor negen in "De ochtend" op Radio 1. 

Aan het woord was Yves Goethals. Als hoofd van de cel offline en online kindermisbruik bij de federale politie wordt hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geconfronteerd met dossiers van kindermisbruik. Ze krijgen vragen van de politie en moeten beelden analyseren om de strafbaarheid te bepalen. "We zitten constant in de sfeer van kindermisbruik."

Het besef is er altijd: achter elk beeld schuilt een gruwelijke waarheid. 

De kinderen die misbruikt worden, worden alsmaar jonger en de beelden worden alsmaar extremer

"De kinderen die misbruikt worden, worden alsmaar jonger en de beelden worden alsmaar extremer. Ik denk dat dat een soort gewenning is, men wil altijd meer. Ook in deze wereld helaas. Het "gewone" misbruik voldoet niet meer. Ik denk dat we in een maatschappij beland zijn waarin de grenzen alsmaar meer vervagen."

Van dark web tot peer-to-peer

De beelden worden op verschillende manieren gedeeld en verspreid, vertelt Goethals. Enerzijds is er het dark web - een verborgen deel van het internet waar criminaliteit welig tiert. "Dat is het ergste van het ergste", klinkt het.

De beelden worden ook op andere manieren gedeeld, via sociale media bijvoorbeeld. Dat gaat dan om apps die ook jij en ik gebruiken, denk maar aan WhatsApp of Telegram.

Maar de meest gebruikte manier is wellicht peer-to-peer, waarbij computers rechtstreeks met elkaar verbonden worden, zonder tussenkomst van een website. Hoe het werkt? "Stel dat iemand intikt: ik wil een naakt meisje van negen jaar zien, krijg je die beelden anoniem toegestuurd via gelijken die ook een abonnement hebben. Het is de meest gebruikte manier omdat het zo laagdrempelig is om die beelden te versturen."

"Geldelijk gewin kan een reden zijn", zegt Goethals. "Maar dat zijn dan mensen die vandaag drugs, morgen wapens en overmorgen kindermisbruik verkopen. Even vaak worden beelden geruild of gewisseld om erbij te horen. Om toegang te krijgen tot zulke sites moet je zelf iets aanleveren."

Slachtoffers identificeren

Op de vraag hoeveel beelden er zo gedeeld worden, zucht hij. "We kunnen alleen maar gissen. We weten dat er vorig jaar via peer-to-peer 19 miljoen strafbare beelden per dag werden uitgewisseld en we zullen er waarschijnlijk een paar 100 miljoen naast zitten." De politie komt die beelden op het spoor op verschillende manieren. "Door informatie uit binnen- of buitenland, via meldingen op sociale media of de beelden worden binnengeleverd bij de politie."

Hun belangrijkste doel blijft om de slachtoffers te identificeren om "hen uit de miserie te halen". Het zit 'm soms in de details. Zo werd in 2010 een Nederlandse kindermisbruiker gevat doordat een knuffel van Nijntje te zien was op een van de beelden. Europol heeft dan ook al enkele jaren een campagne lopen waarbij ze voorwerpen tonen die in video's van kindermisbruik te zien zijn.

Hun website toont momenteel een schooluniform, een kleedje met kinderfiguurtjes of een beker: het zijn stille getuigen van een vreselijke problematiek. "Maar als we het kind vinden, vinden we vaak ook de dader. Die bevindt zich namelijk vaak in de naaste omgeving van het slachtoffer." En dan is het op naar de volgende video, op naar het volgende slachtoffer. Met de grote vraag: stopt deze gruwel ooit? 

Heb je een vraag over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je terecht bij de hulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij Awel, op het nummer 102 of via de website.

Maak je je zorgen over je gevoelens en gedrag naar minderjarigen toe, of het gedrag van een ander? Dan kan je Stop it Now! contacteren voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Dit kan op het nummer 0800-200 50 of via vragen@stopitnow.be. 

Meest gelezen