Kadaver van walvis uit Antwerpse haven gevist

De Antwerpse haven kreeg dinsdagvoormiddag een opvallende melding: een dode walvis werd gespot aan een van de kades. Het kadaver van 7 tot 10 meter lang is in de loop van de namiddag op het droge getrokken.

Pieter Van Hecke, Jonas Rosquin

De overleden walvis werd dinsdagvoormiddag iets voor 11 uur aangetroffen in het water van het Deurganckdok in de Waaslandhaven. Dat wordt bevestigd bij terminal operator DP World. Hoe het dier in het Deurganckdok terecht is gekomen en waar het is gestorven, daarover ontbreekt alle informatie.

Het is momenteel ook nog niet duidelijk om welke walvissoort het gaat. ‘Na de berging zal het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen het dier onderzoeken in samenwerking met de universiteiten van Antwerpen en Gent’, vertelt Evelyn Tiebos, persverantwoordelijke van Port of Antwerp-Bruges . ‘Wat nu gebeurt, is heel uitzonderlijk. De laatste keer dat er een walvis aanspoelde dateert al van 2009.’

Berging

Het schip Pieter Coecke van baggerbedrijf Jan De Nul werd opgetrommeld om het kadaver uit het water te halen. Toen dat schip niet sterk genoeg bleek, werd hijsbok Brabo, een hijskraan van DP World ingeschakeld om het dier uit het dok te halen.

Dat moest met de nodige voorzichtigheid gebeuren. ‘Er bestaat altijd een kans dat het dier kan ontploffen door opgehoopte gassen’, zei Lauren Van Pottelberge, woordvoerder bij DP World.

Scheepvaartverkeer

De bergingsoperatie veroorzaakte weinig of geen hinder voor het scheepvaartverkeer. Alleen het deel van het dok waar de bergingsoperatie plaatsvindt, kon door DP World niet gebruikt worden.