Hilde De Windt

Engelstalige middelbare school in Gent start schooljaar met 8 leerlingen: "Uniek in Oost- en West-Vlaanderen"

De International School of Ghent start dit schooljaar voor het eerst ook met Engelstalig secundair onderwijs. Er zijn voorlopig 8 scholieren ingeschreven om te beginnen op 1 september. "We zijn blij met de aanmeldingen, we hadden zoiets verwacht", vertelt directeur Maija Lusher. De leerlingen zijn kinderen van expats, ze volgen een internationaal programma.  

"We zijn enorm blij met de interesse die er is in het ISG voor middelbaar onderwijs", zegt directeur Maija Lusher. De school bestaat al ruim 10 jaar en biedt Engelstalig onderwijs aan. Tot vorig jaar enkel voor leerlingen van het basisonderwijs, vanaf dit jaar breidt het aanbod uit met een secundaire afdeling.

"We zitten nu aan 8 inschrijvingen voor de schoolstart op 1 september. Het gaat om kinderen van mensen die uit het buitenland komen en hier werken. Er zijn mensen bij uit Oeganda, Polen en zelfs Oezbekistan." De helft van de scholieren kent ISG al, want liep er ook enkele jaren lager onderwijs. Voor anderen is het helemaal nieuw: een eerste schooldag in een nieuwe school én een nieuw land. "We starten met een eerste jaar en willen op termijn doorgroeien." 

ISG telt nu al 80 leerlingen in het basisonderwijs en daar komen nu dus een tiental scholieren bij. "Het aantal inschrijvingen lijkt laag, maar zo is het jaren geleden ook begonnen voor onze lagere school."

De uitbreiding komt er om het expats in Oost- en West-Vlaanderen makkelijker te maken. Tot nu toe moesten ze voor Engelstalig onderwijs nog naar Antwerpen en Brussel. Gent ligt centraal en is ook de thuisbasis van heel wat (bio)techbedrijven die vaak tijdelijk internationale profielen aantrekken. VOKA benadrukte eerder al het belang van kwalitatief Engelstalig onderwijs om expats aan te trekken. 

De nieuwe opleiding is niet goedkoop. Voor één schooljaar moet 20.000 euro neergeteld worden. Er wordt een programma gevolgd dat in alle internationale Engelse scholen hetzelfde is, zo kunnen kinderen die verhuizen snel instappen. "Het is erg normaal dat leerlingen, en nu ook scholieren, tijdens het jaar verhuizen. De eerste maanden van het schooljaar komen er nog twee kinderen bij in de middelbare afdeling", besluit Lusher.  

Meest gelezen